Hlavní obsah

Jsem zničená, smutní Navrátilová po smrti Novotné. Kvitová vzpomíná na slzy ve Wimbledonu

Praha

Nečekaná smrt Jany Novotné zasáhla široké spektrum tenisového světa. Někdejší české hráčce, která v neděli ve 49 letech zemřela, na sociálních sítích vzdaly hold bývalé rivalky, krajanky i současné tenisové hvězdy.

Novotná

 
Článek
Fotogalerie

Její úmrtí šokovalo snad všechny tenisové příznivce. Jana Novotná měsíc a půl poté, co oslavila 49. narozeniny, podlehla zákeřné nemoci, se kterou dlouhodobě bojovala. Podle zahraničních zdrojů se jednalo o rakovinu.

Na sociálních sítích na jednu z nejúspěšnějších českých hráček na okruhu WTA zavzpomínala řada tenistek, ať už bývalých či současných.

„Dnes jsme bohužel ztratili báječnou osobu. Hráčku, která mě inspirovala a podporovala. Vzpomínám si na naše objetí a slzy štěstí ve Wimbledonu. Děkuji ti Jani. Budeš nám chybět," napsala na svůj Instagram Petra Kvitová.

„Vždy na vás budeme pamatovat jako na naši legendu, úžasného sportovce a skvělého člověka," stojí pod příspěvkem Lucie Šafářové, která se stejně jako Novotná narodila v Brně.

Nejvíce se na vítězku 100 titulů na okruhu WTA ve dvouhře i čtyřhře vzpomínalo na twitteru. „Jsem zničená a nemám slov. Jana byla opravdový přítel a úžasná žena," vzdala hold krajance Martina Navrátilová.

„Vždy pro mě byla velkou inspirací. Odpočívej v pokoji," napsala Karolína Plíšková. "Poslední bitvu prohrála, ale to že byla jedinečná bojovnice a osobnost, viděl celý svět...odpočívej v pokoji Jani, budeš nám chybět," dodala Andrea Hlaváčková.

K úmrtí své bývalé parťačce ze čtyřhry se vyjádřila i rodačka z Portorika Gigi Fernándezová. „Myšlenky a modlitby jsou s rodinou Jany." Novotná s Fernándezovou triumfovaly na French Open v roce 1991.

„Pancho a Jana utvoří v nebi nový smíšený pár," připomněla někdejší americká tenistka Pam Shriverová smrt Pancha Segura, jenž zemřel v 96 letech ve stejný den jako Novotná. „Jana byla laskavá, inteligentní. Nemůžu uvěřit, že odešla tak brzy. Její úsměv zůstane navždy mladým."

Z aktivních zahraničních hráček zavzpomínaly na Novotnou kupříkladu Němky Sabine Lisická s Julií Görgesovou, Ruska Jelena Vesninová nebo Francouzka Kristina Mladenovicová.

Reklama

Související témata: