Hlavní obsah

TEST: Běžecké boty Reebok Print Run Prime Ultraknit – lehká jízda na zajímavé podrážce

Praha

Pokud hledáte jednoduchou, lehčí botu na každodenní tréninky, která zároveň hodně dobře vypadá i v jiném než běžeckém prostředí, pak budou tyto reeboky možná něco pro vás. A pokud nemáte zrovna náladu kupovat si jiné boty na běhání a jiné do posilovny, změní se slovo „možná“ na „určitě“. Otestovali jsme pro vás další model známého výrobce sportovního vybavení, který draze vypadá, dobře funguje a zase tolik nestojí.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké boty Reebok Print Run Prime Ultraknit.

Článek
Fotogalerie

Už samotná podrážka jako by pěla píseň o pohodlí a dobré trakci. Podešev je orámovaná bílou pryží s drobnými obdélníkovými prohlubněmi. Co ale skrývá ve svém rámci, nadzvedne nejedno obočí. Černou podrážku uvnitř totiž netvoří standardní více či méně strukturovaný povrch, ale jednotlivé čtvercové segmenty, z nichž dále do prostoru vystupují tu pravidelné, tu nepravidelné šestiúhelníky rozdělené příčně a podélně zářezy do dalších čtyř segmentů. Jednotlivé „špunty" vystupují z rámu podrážky podle toho, kde se nachází – zda v zóně s největším zatížením, či v zóně, která by se u zdravého chodidla v podstatě neměla dotýkat podkladu. Takový podrážkový „body mapping".

Výsledkem je velice příjemný a lehce působící došlap, který navíc nepostrádá stabilitu v nejrůznějších směrech. Základní oporu poskytne bílý rámec podešve, specifickou oporu podle aktuálního podkladu zajistí jednotlivé výstupky a jejich mnohostranná flexibilita. Nejnamáhanější část podešve pod patou je zpevněna malým odolným insertem. Dobrou trakci oceníte nejen například při běžeckých hrátkách nebo fartleku na zpevněném povrchu, ale právě také při nejrůznějších cvičeních třeba cross-fitu.

Podrážka navazuje na svršek ještě obvodovým gumováním v černé barvě. Svršek je tvořen dnes (po právu) tolik moderní technologií knitu, úpletu. Jeho výhody jsou zřejmé:

♦ Celý svršek se obejde bez jediného švu (pomineme-li ten spojovací na patě, který je překrytý páskou s očkem.

♦ Knit poskytuje neomezené možnosti designu. Nejrůznější variace a kombinace několika barev dávají producentům možnost vytvořit jakoukoli myslitelnou kreaci.

♦ Úplet může být vytvořen tak, aby v určitém směru nebo v určité oblasti byl tuhý, nepoddajný a v jiné zase naopak, což je u obuvi, kde každé chodidlo má trochu jiný tvar, prsty jinou délku a každý běžec svá další specifika, velice výhodné. Bota se může v patřičné oblasti přizpůsobit a tam, kde má naopak poskytovat podporu, být tuhá.

Je to samozřejmě otázka osobitého vkusu, osobně ale považuju červeno-černý vzhled těchto reeboků za ďábelsky povedený. V jednoduchosti je síla a krása, což dodržuje výrobce také u průstupů pro tkaničky. Celá oblast je zpevněná průhlednou navářkou, která poskytuje zpevnění pro následnou perforaci. Jednoduché ploché černé tkanice přidržují tenký měkký jazyk na místě pomocí jediného očka. To by možná v budoucnu mohlo způsobovat problémy s pohybem jazyku do stran, zatím k tomu ale nedocházelo (naběháno přes 100 km, nachozeno několik desítek km).

PLUSY
lehká, univerzálnější bota
velká míra pohodlí
propracovaná pohodlná podrážka
dobře vypadající, dobře prodyšný knitový svršek
MÍNUSY
absence reflexních prvků
jazyk by mohl být uchycen pevněji
HMOTNOST
257 gramů (jedna bota, pánská 42)
CENA
2149 korun (katalogová cena)

Pata je zpevněná středně tuhou podkovou, která nijak výrazně nezasahuje do stran. Bota je tedy vhodná hlavně pro běžce s neutrálním došlapem nebo jen méně výrazným vybočováním kotníků do stran. Celkově je bota z tenčích materiálů (úspora hmotnosti), je lehčí a vzdušná. Doporučit ji lze obecně na tréninky cca do 10 kilometrů. Záleží samozřejmě na kondici chodidel, ale při delších trasách by někomu mohla vadit absence mohutné odpružené podrážky. Použité materiály se i po naběhaných kilometrech zdají odolné a s minimem známek opotřebení. Botu tedy nemusíte nijak zvlášť šetřit, vydrží každodenní tréninky. Na trhu je celkem v pěti barevných provedeních a navíc za velice rozumnou cenu.

Reklama

Související témata: