Hlavní obsah

Na závodě padaly slzy. Ne z dojetí, ale z otráveného vzduchu

Dillí

Nad tímhle závodem ronili všichni slzy. Nezpůsobilo to ani tak jejich dojetí jako spíš obrovské znečištění vzduchu. Podle organizací monitorujících ovzduší šlo o „velmi nezdravé“ podmínky. Hlavní město Indie skutečně patří k nejvíce znečištěným městům na světě. A jeho mezinárodní půlmaratón k těm nejprestižnějším. Minimálně z pohledu peněžních výher.

Foto: Profimedia.cz

Kdo nemá masku, koleduje si v Dillí o malér.

Článek

Delhi Half-Marathon v indickém hlavním městě nemá moc důvodů k oslavám. Už poněkolikáté došlo k tomu, že byl zdejší půlmaratón odstartován za podmínek, za jakých by správně lidé neměli vůbec vycházet ven. I přesto se jej zúčastnilo kolem 35 000 běžkyň a běžců. Ti nejuvědomělejší nevyrazili na trať bez řádně upevněných protiplynových masek.

Fotografie z letošního ročníku půlmaratónu zase nebudou stát za nic. Komu ale vadil smog úplně nejvíc, nebyli fotografové. Nejhorší zdravotní újmy lze čekat právě u běžců. Dillí je řazeno mezi nejznečištěnější města světa. Indická zdravotnická asociace do poslední chvíle žádala o odložení závodu z obav o zdraví účastníků. Organizátoři ale závod přesto odstartovali podle původního plánu.

Koncentrace prachových částic byla v den závodu na úrovni 203 mikrogramů. Pro porovnání: U nás platí kvalita ovzduší za dobrou do úrovně 30 mikrogramů na metr krychlový vzduchu. Nějakým způsobem tak negativní zdravotní důsledky vzduchu při půlmaratónu pocítili všichni zúčastnění. Pořadatelé se snažili zmírnit důsledky otřesné smogové situace rozstřikováním slané vody po trati a odkloněním dopravy co možná nejdále od trasy závodu. Mohou ale takováto drobná opatření skutečně pomoci?

„Dýchá se tu o poznání hůře. Na osobní rekordy to tady opravdu není. Přemýšlím, jestli to ještě chci někdy opakovat, nebo ne," řekl novinářům jeden z účastníků, který měl pro jistotu nasazenou ještě masku.

I přes skutečně brutální podmínky dostal vítěz svůj čas pod hodinu. Etiopan Berhanu Legese doběhl v čase 59:46. Prestiž maratónu v Dillí je odvozována od prize money, které se rozdělují mezi vítěze mužské a ženské kategorie. Letos to bylo v přepočtu hodně přes šest miliónů.

Běželi byste v takových podmínkách?
Kdybych měla/a šanci na vítězství, tak ano.
5,7 %
Ano, vzal/a bych si masku.
2,2 %
Ano, jsem zvyklý/á od nás z fabriky.
2,2 %
Nevím.
1,9 %
Ne, v žádném případě.
88 %
Celkem hlasovalo 371 čtenářů.

Reklama

Související témata: