Hlavní obsah

TEST: Běžecká bunda Mizuno Alpha Softshell Jacket – reflexní softshellka, ve které vás nikdo nepřehlédne

Andrea WildläuferováSport.cz

O půl páté odpoledne už je tma, spíše než v azuru běháme v podzimních plískanicích nebo rovnou ve sněhu. Ale to nevadí, stejně pořád běháme rádi, a ještě víc pokud k tomu máme vybavení jako dělané do tohoto počasí! A jestli ho ještě nemáte, tip pro Ježíška je právě zde!

Foto: archiv autorky, Sport.cz

Běžecká bunda Mizuno Alpha Softshell Jacket - padnoucí stojací límeček.

Článek
Fotogalerie

V Alpha Softshell Jacket budete nepřehlédnutelní. Žlutá svítivá barva je sama o sobě velmi výrazná, výrobce však myslel na bezpečnost běžců v zimním čase a na bundičku přidal i další reflexní prvky: logo vpředu na úrovni srdce, vzadu pod límcem a navíc reflexní proužek na bedrech.

Délka bundy mi v mé velikosti M přišla ideální. V pase neodstává a dole přiléhá, takže pod ni netáhne. Moc mile mě potěšilo dvojité zakončení rukávů – do spodní části rukávu je všitý úzký lem, který pomáhá udržovat ruce a tělo pod bundou v teple. Ačkoliv je bunda ze softshellu, nebude vám v pohyblivosti bránit. Jedná se totiž o slabý softshell a jemnou tkaninu, nikoliv o tuhou a nepoddajnou bundu, jakou používáte na treky do hor.

Konec zipu bundy je překrytý látkou, takže vás nic nebude škrábat na krku. Alpha Jacket má navíc dostatečně vysoký jemný límec, takže žádné šátky navíc pod bundu není potřeba dávat. Krk vám neofoukne díky tomu, že k němu bunda dobře přiléhá.

PLUSY
vnitřní látkový lem na rukávech, který dobře izoluje
velké kapsy
reflexní žlutá barva vhodná na podzim a zimu
dobře padnoucí
MÍNUSY
vhodná spíš jen do teplot okolo nuly
CENA
3 090 korun

Alpha mezi bundami je vybavena dvěma velkými předními kapsami na zip, do kterých se vám bez problémů vejde mobil (zkoušela jsem na pětipalcovém telefonu a místa bylo dost) i další nezbytnosti. Jen pozor na elektroniku, kapsa je z rubu síťovaná, takže mobil raději ještě strčte do nějakého obalu, ať ho pod bundou kvůli vlhku a potu, který jde od vašeho těla, neodděláte.

Použitý materiál bundičky kombinuje větruvzdornost, prodyšnost, voděvzdornost a zároveň udržuje teplo, takže můžete vyrazit střádat (pod)zimní kilometry i za nepříznivého počasí. Když jsem v bundě zkoušela běhat asi v osmi stupních nad nulou za bezvětří, bylo mi v ní příliš teplo. Podle mě je tedy bunda ideální na běh v nižších teplotách (do 5 °C) a do více větrného a deštivého počasí. Jinak si vystačíte s lehčí bundou, která bude oproti softshellu více dýchat. Na druhou stranu si myslím, že zejména na zimní běhání je tahle bundička skvělým kouskem, který vám umožní běhat i při dešťových či sněhových přeháňkách a větru, protože pořád zůstanete v suchu. Určitě se dá skvěle využít i na běžky.

Reklama

Související témata: