Hlavní obsah

Energetické nápoje útočí na vaše psychické i fyzické zdraví

Pokud si rádi „šlehnete nějaký éčko", mějte se na pozoru. Podle nejnovější studie otištěné v americkém magazínu Frontiers in Public Health, jsou energetické nápoje zodpovědné za více zdravotních problémů, než se doposud předpokládalo. Ačkoli vás mohou po společensky náročné noci rychleji postavit zpátky na nohy, z dlouhodobého pohledu vás mohou přivést do hrobu.

Foto: Profimedia.cz

Energetické nápoje zaději vynechte. (ilustrační foto)

Článek

Kromě známých důsledků požívání energetických nápojů jako jsou například poruchy spánku, problémy s nadváhou nebo třeba vysoký krevní tlak, se ukazují i další problémy. Negativa se mohou promítnout do naší fyzické kondice, ale i psychiky. Na energetických nápojích si člověk poměrně snadno může vypěstovat závislost a další psychické problémy na sebe nenechávají dlouho čekat. Z pohledu čistě tělesné schránky ještě navíc hrozí poškození ledvin, zubní kazy a zvýšené riziko cukrovky.

„Obrovská škála věcí, které mohou energetické nápoje negativně ovlivnit, pro nás byla šokující," uvedl vedoucí studie Josiemer Mattei. A šokující je třeba už jen obsah cukru v jedné půllitrové plechovce energeťáku. Ten představuje hned 150 % množství doporučené denní dávky cukru pro dospělého člověka. K tomu si připočtěte další enormní množství cukru, které průměrný konzument energetických nápojů běžně spořádá navíc.

Tělo zahlcené cukrem vylučuje stále více a více insulinu, aby buňky mohly cukr zpracovat. Problém je ovšem také v tom, že v těchto enormních dávkách dochází k jevu, kdy se buňky stávají vůči působení insulinu rezistentní. A na cukrovku druhého typu je hned zaděláno. Podle Národního institutu pro diabetes a poruchy ledvin může také dlouhodobá nadmíra cukru poškozovat nervovou soustavu i cévy, což dále může vést k selhání ledvin.

Druhou velmi problematickou složkou energetických nápojů je kofein, respektive další povzbuzující složky (taurin, guarana, ženšen...). Za relativně bezpečnou dávku se v lékařských kruzích považuje množství do 400 mg kofeinu na den (samozřejmě pro dospělého člověka). Pokud ale tuto dávku překročíte, ocitáte se na skluzavce vedoucí k depresivním stavům, pocitům úzkosti či dokonce k sebevražedným myšlenkám. Závislost na kofeinu je prokazatelně také zodpovědná za poruchy nálad, poruchy spánku a deprese.

Vypadá to, že dlouhodobé nevýhody a vysoká rizika doslova a do písmene převálcují v případě energetických nápojů krátkodobé výhody. I pro běžce tak bude v naprosté většině případů užitečnější hydratovat čistou vodou nebo dobrým čajem.

Reklama