Hlavní obsah

Plzeň vyšperkovala postup v EL prvenstvím ve skupině! Slavia a Zlín se loučí

Praha
Aktualizováno

Český fotbal bude mít v jarních vyřazovacích bojích Evropské ligy jediného zástupce - Viktorii Plzeň. Suverén nejvyšší tuzemské soutěže potvrdil skvělou formu a podzimní část sezóny zakončil ve skupině G výhrou 2:0 na hřišti Hapoelu Beer Ševa, po níž svůj už jistý postup do play off ještě ozdobili prvenstvím ve skupině! Další čeští účastníci ve čtvrtek shodně prohráli. Pražská Slavia, jíž stačila v závěrečném 6. kole základní skupiny A proti Astaně i remíza, podlehla v Edenu v přímém souboji o druhé postupové místo kazašskému mistrovi 0:1. Rovněž Zlín se rozloučil s Evropskou ligou prohrou, v Olomouci podlehl Lokomotiv Moskva 0:2.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Radost fotbalistů Viktorie Plzeň po gólu Lukáše Hejdy (zcela vpravo).

Článek
Fotogalerie

Slavia prohrála s Astanou a v Evropské lize končí_necid

Rozjetá Plzeň měla už před zápasem v Izraeli jistý postup, vyhrála ve čtvrtém z šesti kol a v tabulce skupiny o dva body předčila bývalou Steauu Bukurešť, která doma nečekaně klopýtla s Luganem (1:2). Aktivita Západočechů v úvodu zápasu přinesla ovoce, po necelé půlhodině poslal hosty do vedení obránce Lukáš Hejda, sedm minut před koncem přidal pojistku záložník Tomáš Hořava.

Svěřenci Pavla Vrby ukončili dlouhé čekání na venkovní pohárové vítězství, které trvalo dvanáct utkání a více než dva roky. Úspěšný podzim v Evropské lize plzeňskému klubu vynesl přes 140 miliónů korun. Západočeši se dozvědí jméno soupeře pro úvodní kolo play off při pondělním losu.

Slávisté ze skupiny evropských pohárů ještě nikdy v historii nepostoupili. V sezóně 1995/96 sice došli až do semifinále Poháru UEFA, ale tehdy se hrálo vyřazovacím způsobem. Ani tentokrát se jim černou sérii ukončit nepodařilo a v Edenu zavládl smutek. Zápas rozhodl jediným gólem v 38. minutě po chybě slávistické obrany obránce Marin Aničič.

Po změně stran se sice slávisté hnali za vyrovnáním, ale Zmrhal po sólu v jasné šanci s gólmanem přehodil i branku. Poté těsně minul Necid a hlavičku stejného hráče pak chytil Erič a přímo do brankáře mířil v 78. minutě i střídající Van Buren. V závěru sudí odpustil hostům penaltu za úder loktem do Necidova obličeje.

Ustojí vyřazení trenér Šilhavý?

Pražané čtvrteční porážkou podtrhli nepříliš vydařený podzim, protože v domácí lize coby obhájce trofeje ztrácejí na vedoucí Plzeň po 16 kolech 14 bodů. Budoucnost trenéra Jaroslava Šilhavého na lavičce červenobílých může být ohrožena.

Slavia vedle postupu přišla i o finanční prémii za druhé místo ve skupině a za účast ve vyřazovací fázi. Celkem v této sezóně v pohárech v součtu kvalifikace Ligy mistrů a Evropské ligy vydělala v přepočtu bezmála 168 miliónů korun.

Fotbalisté Zlína se rozloučili s premiérovou účastí v Evropské lize domácí porážkou 0:2 s Lokomotivem Moskva. V olomouckém azylu hráli od 58. minuty bez vyloučeného Zorana Gajiče a Lokomotiv tlak zužitkoval. Alexej Mirančuk a Jefferson Farfán pojistili lídrovi ruské ligy postup do jarní fáze.

Evropská fotbalová liga - 6. kolo základních skupin:
Slavia - Astana 0:1
Branka: 38. Aničič
Zlín - Lokomotiv Moskva 0:2
Branky: 70. Alexej Mirančuk, 75. Farfán
Hapoel Beer Ševa - Plzeň 0:2
Branky: 29. Hejda, 83. Hořava
Výsledky ostatních zápasů EL
Losování se uskuteční v pondělí 11. prosince, Plzeň bude mezi nasazenými týmy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články