Hlavní obsah

Radikální řez začíná. Spartu opouštějí první tři z armády cizinců

Praha
Aktualizováno

Celou jedenáctku cizinců v létě nabrali, teď se řady z nich potřebují zbavit. Ve fotbalové Spartě končí zahraniční hráči Marc Janko, Jonathan Biabiany a Georges Mandjeck. Nenastoupili s mužstvem k prvnímu tréninku zimní přípravy a jejich budoucnost se řeší. Pro Mandjecka se chystá hostování v Métách.

Sparta zahájila přípravu na jaroVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Letenští zahájili zimní přípravu úvodním tréninkem ve čtvrtek dopoledne. Trenér Stramaccioni měl k dispozici téměř kompletní kádr, chyběli pouze nemocný Josef Šural a lehce zraněný Ondřej Zahustel.

Podstatné jsou ovšem první signalizované změny. Mužstvo vyběhlo na trávník nejen bez Tomáše Rosického, který ukončil kariéru. Mimo tým už jsou také Marc Janko, Jonathan Biabiany a Georges Mandjeck. Začíná tak avizovaná redukce kádru s ohledem na účast pouze v jediné soutěži v jarní části sezóny. Klub poukazuje také na ekonomickou náročnost smluv zmíněné trojice.

Do letenské kabiny se naopak vrátili Zinedin Mustedanagić a Jiří Kulhánek, kteří ukončili svá hostování v Dukle, respektive Slovanu Liberec. Šanci v áčku také dostávají mladíci z devatenáctky a juniorky, útočníci Václav Drchal s Youssoufem Daem.

Ščasný se vrací jako ředitel

Další novinkou je, že na Letnou se po patnácti měsících vrací bývalý hlavní trenér Zdeněk Ščasný.

„Bude v pozici sportovního ředitele v denním kontaktu s prvním týmem, bude oponenturou i pomocnou rukou pro trenéra Stramaccioniho. Bude komunikovat s hráči i realizačním týmem a konzultovat s nimi kompletní přípravu mužstva," líčí Ščasného roli generální ředitel klubu Adam Kotalík.

"Přirozeně bude mít také důležitou roli při rozhodování o složení kádru a při stanovování přestupových priorit. Na obnovenou spolupráci se Zdeňkem se velmi těším a věřím, že bude pro Spartu jednou z důležitých posil," dodává Kotalík.

Do práce ve sportovním managementu se zapojí také Tomáš Rosický.

„Chce se nejprve seznámit s fungováním klubu a sbírat zkušenosti. Jeho pozice zatím nebude přesně definována, bude úzce spolupracovat se sportovním ředitelem, trenérem, ředitelem mládeže i se mnou. Po skončení sezóny jeho pozici usadíme pevněji do struktury. Tomáš má za sebou fantastickou hráčskou kariéru a je velmi odhodlaný uspět i v nové roli. Jsem si jistý, že zkušenosti, které získal, budou pro Spartu velkým přínosem," líčí Kotalík.

Reklama

Související témata: