Hlavní obsah

Japonec řádil jako tsunami: vítězství, nejlepší výkon roku i světový rekord

René KujanSport.cz

Juki Kawauči z dalekého Japonska plní přední strany médií po celém světě už delší dobu. Jeho sláva před několika lety dorazila i k nám, ostatně jako i slavný Japonec osobně. Ten začal nový rok 2018 opět ve velkém stylu, když se jediným hvězdným výkonem na jinak naprosto nevýznamném závodě opět zapsal do historie, a to hned třikrát. Juki neprokázal jen vynikající formu, ale také jistý smysl pro humor.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z Kawaučiho hvězdných maratónů byl i francouzský Nice-Cannes.

Článek
Fotogalerie

Juki Kawauči je ve svém rodném Japonsku i daleko za jeho hranicemi znám jako „citizen runner", „běžec-občan", protože odmítá všechny nabídky na sponzorování, a i přes své skvělé výkony tak technicky vzato zůstává „amatérem", protože si veškeré náklady na své opravdu velmi časté účinkování na scéně mezinárodních maratónů platí sám.

Hned první den letošního roku se Kawaučimu podařilo něco, co ho už asi navždy zapíše do historie. 1. 1. 2018 se stal držitelem světového rekordu za nejvíce absolvovaných maratónů ve skvělých časech pod 2:20:00. Ještě nikdy nikdo ve svém životě nedokázal uběhnout 76 maratónů pod dvě hodiny, 20 minut. Jen Kawauči, a to je tomuto šikovnému šikmookému chlapci pouhých 30 let!

Jeho výkon 2:18:59 na The Marshfield Road Runners New Year's Day Marathon v americkém Massachusetts je zatím zároveň i světově nejlepším maratónským výsledkem roku. I to je kouzlo rozhodnutí vyladit formu hned na prvního ledna. Co ale Japonec dělal v Americe? Navíc za teplot hluboko pod bodem mrazu? (Různé zprávy ze závodu uvádějí teplotu -17 až -23° C.) Kawauči se netají tím, že chce výrazným způsobem zasáhnout do dění na letošním dubnovém Bostonu, takže se pilně připravuje a aklimatizuje už teď.

V rámci příprav se také rozhodl i pro zcela minoritní závod. Jen si to představte: Celý maratónský závod, odehrávající se navíc na ovále, absolvovali celkově jen tři běžci, z nichž jeden nedokončil. A to bylo startovné zdarma (!) Juki tak kulantně přeměnil svůj výkon na hvězdný běžecký hattrick: vítězství v závodě, nejlepší výkon roku, světový rekord.

Pokud byste chtěli Japonce napodobit, zkuste to třeba u vás na zimním stadiónu a dejte si po ledě půlmaratón za 1:10:29 a pak na druhý půlmaratón ještě o něco zrychlete!

Reklama

Související témata: