Hlavní obsah

Masakr. Čech vyhrál brutální závod, 440 km zvládl za 110 hodin!

Výkon, který bere dech. Český extrémní běžec Pavel Paloncý znovu - už potřetí - vyhrál závod Montane Spine Race v severní Anglii, který má renomé nejbrutálnějšího podniku na ostrovech. Rodák ze Šumperku se rval s šílenými podmínkami na trati o délce 440 km více než čtyři dny.

Pavel Paloncý 5 km před cílem Montane Spine RaceVideo: Facebook Montane Spine Race

 
Článek

Závod odstartoval v neděli v Edale v národním parku Peak District a prakticky přímou cestou na sever zavedl účastníky do Kirk Yetholm nedaleko hranice se Skotskem. Paloncý se probojoval do cíle během dnešní noci s více než osmihodinovým náskokem na dvojici nejbližších pronásledovatelů. Zbytek startovního pole byl stále na trati s obrovským odstupem.

„Bylo to...docela dlouhé," poznamenal s vyčerpaným úsměvem český dobrodruh, když se v cíli unaveně opíral o zeď. „Vlastně to byly dva odlišné závody. První čtyři úseky byly poměrně rychlé, pak se ale podmínky změnily a části mezi posledními dvěma checkpointy byly nesmírně obtížné. Skoro to vypadalo, že tu panuje zima," rozesmál hlouček přítomných.

Závod odstartoval v neděli a Paloncý se ještě ve středu pohyboval na druhém místě. Když ale vyrazil po krátké zastávce na pátém průchozím bodu, potkal do té doby vedoucího Eoina Keithe, který se v hustě zasněženém terénu rozhodl vrátit pro sněžnice, nakonec ale v závodě nepokračoval. Český extrémista se posunul na první místo a dál si razil cestu k cíli jako tank.

Na dalším checkpointu setrval Paloncý déle než předpokládal. Pořadatelé totiž závod kvůli nebezpečné předpovědi pozastavili a restartovali jej až ve čtvrtek ráno. Českému závodníkovi navíc udělili tříhodinovou penalizaci za chybějící části povinné výbavy. Paloncý si z trestu „odkroutil" 2:45 hod., zbývající čtvrthodinu mu organizátoři přičetli k času v cíli. Na trať i přes nenadálou pauzu vyrážel ale s bezpečným náskokem a delší odpočinek alespoň využil k tomu, že si v hrnci s teplou vodou rozmrazil nohy. Do cíle se pak probíjel celý následující den.

Paloncý je prvním závodníkem, jemuž se podařilo Spine Race dokončit pětkrát - vedle tří triumfů byl dvakrát druhý. Sám přitom v minulosti prohlásil, že ultra přes vřesoviště, močály i horské hřebeny není ani nejdelší, ani nejnáročnější, ani se neběží v nejchladnějších podmínkách. Zcela se ale ztotožnil s přízviskem, který si bláznivý podnik nese - nejbrutálnější. A letošní ročník jeho slova jen potvrdil.

Reklama