Hlavní obsah

Bratrovražedná řežba? Jednou přijde, mají jasno česká esa

Praha

Jenom tři země mají v nebeské formuli zastoupení minimálně dvou pilotů. Francie, Spojené státy - a Česká republika. Martin Šonka až v posledním letu loňského ročníku seriálu Red Bull Air Race přišel o titul mistra světa (klíčový let v Indianapolis si můžete připomenout v přiloženém videu) a spadl na druhé místo, Petr Kopfstein skončil pátý. Letos chtějí oba Češi výš. Šonka vyhlásil útok na titul, Kopfstein na pódium.

Šonka v IndianapolisVideo: Red Bull

 
Článek

České letectví má velkou tradici a zdravé kořeny. Jen díky dvojici Šonka - Kopfstein ovšem popularita seriálu Red Bull Air Race u domácích fanoušků stále roste. Jednotlivé závody se létají formou duelů mezi dvojicí pilotů. Paradoxem tedy je, že na bratrovražednou řežbu ještě nedošlo.

„Divím se, že jsme proti sobě ještě nikdy neletěli. Holt pak jeden vypadne, nebo ještě může postoupit jako šťastný poražený. Jinak ovšem závodíme především s časem a tratí, takže mně je vlastně jedno, proti komu letím. Strategie se dá přizpůsobit podle času druhého, ale je jedno, kdo to je," líčí vicemistr světa Martin Šonka.

„Třeba v Indianapolis už byl vzájemný souboj hodně blízko. Jednou k němu dojde, čeká nás... Soustředíme se ovšem na svůj let a neřešíme, proti komu. Já se tomu v první sezóně neubránil, ale zapracovali jsme na tom. I nejlepší piloty už jsme dokázali porazit," dodává s úsměvem Petr Kopfstein.

Letošní šampionát začne prvním závodem 2.-3. února v Abú Zabí.

Reklama

Související témata: