Hlavní obsah

Pět potravin, kterým je lepší se vyhnout, když chcete běžet opravdu rychle

Praha

Žaludek na vodě, kameny v žaludku, vetřelec v břiše, spolknutá vzducholoď ‒ to je jen malá ukázka z celé škály pocitů, s nimiž bojuje až překvapivě velká část běžců. Britští specialisté na výživu zjistili, že přes 60 % potíží má přímou souvislost s tím, co jsme před tréninkem nebo závodem snědli. Z výzkumů vyplynulo pět hlavních skupin potravin, jimž byste se měli vyhnout zvláště při vyšších intenzitách, kdy se problémy častokrát ještě násobí.

Foto: Profimedia.cz

Jsou potraviny, u nichž budete litovat, že jste si je před výkonem dali.

Článek

Aby vám jídlo neleželo dlouho v žaludku jako kus betonu, případně vás nenafukovalo jako Zeppelin, raději se vyhněte:

Sušenému ovoci

Sušené ovoce je sice výborným zdrojem uhlovodíků a minerálních látek, na druhou stranu je ale také plné vlákniny, která při zatížení organismu může způsobovat problémy. Pokud se chcete vyvarovat intenzivním hnutím v oblasti svých střev, před během se mu vyhýbejte.

Bobulovinám

Většina bobulovitého ovoce obsahuje velké množství balastních látek, které citlivému žaludku běžců nemusí dělat právě dobře. U bobulovin se může velice lehce stát, že se vlákninou rychle „předávkujete". Například maliny obsahují trojnásobné množství vlákniny než třeba banán.

Kávě

I přesto, že je káva rozšířeným a oblíbeným nápojem i mezi běžci, lidský žaludek na ni není úplně stvořený. Pro lidský organismus obsahuje hnědavý mok lahodných vůní příliš mnoho kyselin a tříslovin, což dle výzkumů vede u 30-40 % běžců k nepříjemnému říhání. A to v situaci, kdy běžíte třeba maraton na rekord, určitě nechcete.

Červeným masům

Je pravda, že organismus sportovce potřebuje přijímat také tuky a bílkoviny, na něž jsou červená masa bohatá. Jejich nevýhodou ovšem je, že jim trvá poměrně dlouho, než se s nimi lidský trávicí systém vypořádá. Ani když si dáte červené maso k večeři, se následující ráno nebudete cítit zrovna lehcí. Ne nadarmo někteří maratonci vynechávají maso i na mnoho dnů před závodem.

Košťálové zelenině

Tato skupina potravin je svými nadýmavými účinky dobře známá. Ačkoli je zelenina zdravá a lidskému zdraví prospěšná, kapusta, květák a brokolice zkonzumované před závody mohou způsobit velké problémy nejen vám samotným, ale i dalším účastníkům za vámi.

Reklama