Hlavní obsah

Rozchod zpečetěn. Sparta prodala nejlepšího hráče minulé sezóny Karavajeva, Dúbravka už je také na odchodu

Aktualizováno

Byl nejlepším hráčem týmu za minulou sezónu, příchodem italského kouče Stramaccioniho ovšem rychle ztratil pozici. Avizovaný rychlý rozchod je nyní zpečetěn. Ruský obránce Vjačeslav Karavajev přestoupil ze Sparty do Arnhemu. Dvaadvacetiletý fotbalista s nizozemským klubem podepsal smlouvu na 3,5 sezóny. Šestý klub nizozemské ligy za hráče podle médií zaplatil přes milión eur. Blízko odchodu ze Sparty je brankář Martin Dúbravka, jenž odcestoval do Anglie. Ve hře je jeho působení v týmu Newcastle United.

Foto: archiv Sport Invest

Ruský obránce Vjačeslav Karavajev po roce a půl odešel z pražské Sparty a přestoupil do Vitesse Arnhem. Na snímku je zleva Ivan Bakulin (ruska pobočka Sport Investu), Vjačeslav Karavajev, Alex Stok (nizozemská pobočka Sport Investu) a generální ředitel Sport Invest International Jakub Otava.

Článek
Fotogalerie

Letenský paradox. Osvědčený a s týmem sžitý cizinec doplatil na letní příchod armády zahraničních hráčů, z nichž jen výjimky dokázaly naplnit očekáváný potenciál...

Vjačeslav Karavajev se rychle zařadil k nejvydařenějším posilám Sparty za poslední dobu. V minulé sezóně zaznamenal tři góly a osm asistencí, kabina si ho dokonce zvolila nejlepším hráčem týmu za ročník.

Jenže po letním příchodu italského kouče Stramaccioniho začal ruský bek chřadnout před očima a přestup je pro něj vysvobozením. Karavajevovo místo na pravém kraji obrany zaujal Ondřej Zahustel a ruský bek ze sestavy vypadl.

„Zahustel je lepší v defenzivě," vysvětlil svůj krok Andrea Stramaccioni.

Pravdou je, že Zahustel patřil ke světlým výjimkám, jež v bídném sparťanském podzimu obstály. Karavajev však evidentně doplatil na liknavý přístup hvězdných posil typu Biabianyho či Ben Chaima, jimž se nechtělo moc bránit. Ofenzivně laděného Rusa dal Ital na vedlejší kolej.

Do stylu Vitesse se hodím, věří bek

Vitesse si nové posily váží. "Jsme rádi, že jsme Karu získali. Je to obránce, který nejlépe hraje vpravo, ale může nastupovat také vlevo. Navíc je jako hráč silný, ofenzivní, s dobrou pravou nohu," poukazuje Marc van Hintum, technický ředitel klubu.

„Jsem šťastný, že jsem podepsal smlouvu s tak dobrým celkem, jako je Vitesse. Je to stabilní klub, v rámci nizozemské ligy má silnou pozici, všechno je perfektní. Mluvil jsem s trenérem, který o mě hodně stál. Vím, že očekávání jsou poměrně velká, ale jsem připravený. Nemůžu se dočkat prvních tréninků a zápasů s týmem," nechal se slyšet hned po podpisu smlouvy Karavajev.

„Jedním z důvodů, proč jsem si vybral Vitesse, je fakt, že hodně mužstev v soutěži hraje hodně ofenzivně. Celá soutěž je vůbec ofenzivní a o mně se ví, že mám taky hodně rád útočení. Myslím, že mi to celkově bude sedět. Jedna část mé kariéry končí, další začíná. V Česku to byla perfektní zkušenost. Čeští lidé, jejich mentalita, beru Česko jako druhý domov. Byl jsem tam opravdu šťastný, ale tohle je další krok mého života."

V Arnhemu hrával před příchodem Karavajeva, jenž za Spartu odehrál celkem 44 zápasů a dal čtyři branky, je také Tomáš Kalas, kterého rovněž zastupuje Sport Invest.

„Vím to, ale neznáme se, takže jsem se ho ani nezkoušel ptát."

Na odchodu ze Sparty je také brankář Martin Dúbravka. Ten odletěl na Ostrovy, v St. James Parku absolvoval zdravotní prohlídku a pokud dojde k dohodě mezi Newcastlem a letenským klubem, měl by být transfer stvrzen.

Reklama

Související témata: