Hlavní obsah

Průlomový verdikt! CAS zrušil doživotní tresty za doping pro ruské olympioniky

Lausanne
Aktualizováno

Arbitrážní soud pro sport CAS v Lausanne zrušil kvůli nedostatku důkazů doživotní tresty za doping pro 39 ruských sportovců. Pro jedenáct z nich ale nadále platí, že nesmějí startovat na nadcházejících olympijských hrách v Pchjongčchangu. Mezinárodní olympijský výbor zvažuje, že se proti zrušení doživotních trestů ruských sportovců odvolá k Nejvyššímu švýcarskému soudu.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Matthieu Reeb, generální sekretář CAS, vysvětluje verdikt sportovní arbitráže v případu dopingu ruských sportovců.

Článek

Ruští sportovci byli původně potrestáni za dopingové podvody na olympiádě v Soči v roce 2014 a přišli i o dosažené výsledky z domácích her. Arbitráž, na kterou se obrátilo 42 z 43 potrestaných, dnes však v 28 případech rozhodla o jejich navrácení do výsledkových listin.

Arbitráž v období od 22. do 27. ledna vyslechla každého z potrestaných sportovců. Před komisí vypovídal také bývalý ředitel moskevské laboratoře Grigorij Rodčenkov, který na státem organizovaný doping upozornil. Vystoupil před ní i Richard McLaren, na základě jehož zprávy MOV sportovce potrestal.

Přehled ruských sportovců, kterým Arbitrážní soud pro sport CAS v Lausanne kvůli nedostatku důkazů zrušil v plné výši tresty za doping na ZOH 2014 v Soči (celkem 28):
JménoSportMedaile
Alexandr Legkovběh na lyžíchzlato a stříbro
Alexandr Treťjakovskeletonzlato
Dmitrij Truněnkovbobyzlato
Alexej Něgodaljobobyzlato
Maxim Vylegžaninběh na lyžích3x stříbro
Olga Fatkulinovárychlobruslenístříbro
Nikita Krjukovběh na lyžíchstříbro
Alexandr Bessmertnychběh na lyžíchstříbro
Albert Demčenkosaně2x stříbro
Taťjana Ivanovovásaněstříbro
Jelena Nikitinováskeletonbronz
Olga Stulněvováboby
Ljudmila Udobkinováboby
Jevgenij Bělovběh na lyžích
Alexej Petuchovběh na lyžích
Jevgenija Šapovalovováběh na lyžích
Natalija Matvejevováběh na lyžích
Alexandr Rumjancevrychlobruslení
Ivan Skobrevrychlobruslení
Arťom Kuzněcovrychlobruslení
Sergej Chudinovskeleton
Olga Potylicynováskeleton
Marija Orlovováskeleton
Jekatěrina Lebeděvoválední hokej
Jekatěrina Paškevičoválední hokej
Jekatěrina Smolencevoválední hokej
Taťjana Burinoválední hokej
Anna Ščukinoválední hokej

"CAS se jednohlasně shodl, že důkazy předložené MOV neměly v individuálních případech stejnou váhu," uvedla arbitráž v prohlášení. "V 28 případech nebyly dostatečné k potrestání za doping. V jedenácti ano, byl proto potvrzen verdikt MOV, ale s tím rozdílem, že místo doživotních trestů byl sportovcům zakázán pouze start na nejbližších zimních olympijských hrách."

MOV s rozhodnutím arbitráže nesouhlasí a zvažuje odvolání k nejvyššímu soudu, který může jako jediný verdikt CAS zvrátit. "Na jednu stranu zamítnutí odvolání jedenácti sportovců znovu potvrdilo existenci systematického dopingu v Soči. Na druhou nás mrzí, že CAS to při posuzování dalších 28 případů nevzal v úvahu," uvedl v prohlášení.

"Tento verdikt může mít zásadní dopad na budoucnost boje s dopingem. Až budeme mít k dispozici kompletní dokumentaci k rozhodnutí arbitráže, důkladně ji analyzujeme a zvážíme další postup včetně odvolání k nejvyššímu soudu," přidal.

Rodčenkovův právník: Rozhodnutí CAS posiluje podvodníky!

Rusku by tak měly zůstat zlaté medaile, které v Soči získali běžec na lyžích Alexandr Legkov a skeletonista Alexandr Treťjakov. Celkem výpravě opět náleží devět ze třinácti původně odebraných cenných kovů. Zpátky naopak Rusové nedostanou dvě zlaté medaile bobistů a zatím ani dvě stříbra biatlonistek. Soud se totiž zatím nezabýval tresty pro Olgu Zajcevovou, Olgu Viluchinovou a Janu Romanovovovou, jež ukončily kariéru a jejich případy byly odloženy. Kromě nich CAS nejednal ani o případu bobisty Maxima Bělugina, který se proti trestu neodvolal.

Rozhodnutí arbitráže navíc znamená, že 28 omilostněných sportovců může požadovat dodatečnou nominaci na olympiádu v Pchjongčchangu. K tomu však potřebují pozvání od MOV, protože kvůli dopingové aféře byl suspendován Ruský olympijský výbor. Ministr sportu Pavel Kolobkov už prohlásil, že Rusko o dodatečné pozvánky bude usilovat. Nominace navíc už byly uzavřené minulý týden.

"Očekávám, že Mezinárodní olympijský výbor uzná rozhodnutí CAS a bezpodmínečně zajistí ruským sportovcům účast na blížící se olympiádě," prohlásil Kolobkov. "Za poslední rok prožili velmi těžké časy a teď to chtějí hodit za hlavu a dělat to, co mají nejradši - soutěžit ve férovém boji," uvedl.

Právník Jim Walden, který zastupuje hlavního svědka o dopingovém systému v Rusku Grigorije Rodčenkova, považuje rozhodnutí CAS za posílení podvodníků. Verdikt mezinárodní sportovní arbitráže ostře kritizoval. "Tohle rozhodnutí CAS jenom posiluje podvodníky, ztěžuje cestu k vítězství čistým sportovcům a znamená další nespravedlivý úspěch pro zkorumpovaný ruský dopingový systém a především pro (prezidenta) Putina," uvedl Walden v dnešním vyjádření.

Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval se ke zvratu v ruské dopingové kauze zatím nechtěl podrobně vyjádřit. "Je to pro nás trochu překvapení, ale nechceme tu situaci moc komentovat, neboť se všechno dozvídáme pouze z médií a nemáme žádné další informace. Je to rozhodnutí soudu, které se musí respektovat. Určitě celou situaci ale budeme sledovat a počkáme na další vývoj," uvedl pro ČTK.

Reklama

Související témata: