Hlavní obsah

Megakosa! Na Yukonu kvůli šíleným mrazům zastavil i nejmrazivější závod světa

Závod Yukon Arctic Ultra platí za nejmrazivější na světě, alespoň tak to říkají jeho organizátoři. Extrémní zimní podmínky na severozápadě Kanady ovšem zapříčinily, že i nejdrsnější účastníci a účastnice se museli na čas zastavit. Teploty klesaly tolik, že byly v ohrožení životy startujících. Jak závod dopadne?

Foto: facebook R. Pollhammer

Při těchto závodech asi musíte s nějakou omrzlinou počítat.

Článek

Yukon Arctic Ultra se jezdí na kole, na lyžích a také se běhá, i když v hlubokém sněhu a za velmi nízkých teplot nejde o běh v klasickém smyslu slova. Zpotit se v takových podmínkách znamená odsoudit se po čase k smrti v sevření ledového krunýře, v nějž se propocené oblečení promění.

Ultrazávod odstartoval prvního února a měl by finišovat devátého. Vypisovány jsou oficiálně tratě na 100, 300 a 430 mil (161, 483 a 692 kilometrů). Start všech je z hlavního města teritoria Whitehorse. Už druhého února přišel „high alert", což znamenalo pozastavení závodů. Účastníci, kteří se ještě nevzdali, tak nesměli pokračovat v cestě a museli zastavit na nejbližším kontrolním stanovišti. Teploměry v tu chvíli ukazovaly -45° C.

Mnoho závodníků bylo převezeno do nemocnic, kde jim byly ošetřovány převážně omrzliny. Na straně organizátorů se objevovaly technické problémy. Zamrzaly jim generátory i sněžné skútry, nebylo možné zajišťovat bezproblémový chod závodu. Opětovné pozastavení sportovního klání si vyžádala situace, při níž musel větší počet závodníků zachraňovat z divočiny fotograf na sněžném skútru, který místem jen čirou náhodou projížděl.

Poté co se stopky opět rozeběhly, se do cíle stomílovky dostal jako první Ital Emanuele Gallo. To bylo 3. února. O dva dny později dorazila do cíle téhož závodu první žena Michelle Smithová. Extrémní podmínky vyžadují poměrně obsáhlou povinnou výbavu, kterou každý účastník musí mít při sobě. Jako velice praktický se jeví spací pytel s využitím do -45° C nebo stan či alespoň bivakovací vak. Zapalovač, troud či skládací pila může závodníka zachránit v situaci, kdy už jde skutečně o život. Na Yukonu se začátkem týdne oteplilo na -30° C a závodníci na tratích 300 a 430 mil stále bojují s nástrahami závodu.

Reklama