Hlavní obsah

Trenér radí: Běh na páse

René KujanSport.cz

Běhání na páse může být za určitých okolností dobrou alternativou. Jste po delší tréninkové pauze? Vracíte se po zranění nebo vám nevyhovuje dýchat při námaze mrazivý vzduch? Máte respirační potíže v důsledku smogové poklice nad městem? Pak by pás mohl být řešením i pro vás. Běh na něm má svá specifika, s nimiž nás obeznámí povolaný odborník.

Běhání na pásuVideo: Sport.cz

 
Článek

„Mezi nesporné výhody patří to, že je člověk v komfortním prostředí a nepodléhá tak vlivům například počasí," říká trenér Martin Šetelík. Kromě stálého prostředí vám stroje v posilovně (pokud si ovšem nepořídíte svůj vlastní na doma) nabízejí i komfort občerstvení neustále po ruce, případně možnost odejít do teplé sprchy kdykoli se vám zamane.

Běžecký pás má výhodu také v tom, že vám neustále drží stanovenou rychlost. Vy tak můžete trénovat velice přesně, aniž byste museli neustále kontrolovat hodinky na zápěstí. Přístroje dnes vesměs umí měřit i tepovou frekvenci a některé z nich hlídat také její nastavené spodní a horní hranice, případně podle toho upravovat rychlost pásu.

„Doporučoval bych nastavit na páse určitý sklon. Běh na něm bez jakéhokoli náklonu není tréninkově výhodný a ani tolik neodpovídá charakteristice samotného běhu," doplňuje Šetelík. Za vhodné minimum považuje 1-2% náklon. Sklon pásu a jeho rychlost udává výslednou energetickou zátěž tréninku. Samotný trénink vám pak pás může hlídat na minimální úrovni, kupříkladu dle nastaveného času, nebo vám mnohé z nich dokáží nasimulovat zajímavý intervalový trénink či trénink v kopcích.

PŘÍKLAD INTERVALOVÉHO TRÉNINKU
5-10 minut rozcvičení (viz video)
intervaly 30-45 vteřin na 90 % výkonu
prokládáme 2 min volným klusem/chůzí
opakujeme po dobu 20-50 minut
5-10 minut zakončení výklusem/chůzí
trénink zařazujeme 1-2 týdně v závislosti na intenzitě přípravy

Jako rozcvička na začátek je vhodná třeba i pouhá chůze proložená výpady a zanožováním. Při samotném tréninku nesmíme zapomínat ani na práci rukou, které mohou ‒ hlavně pak v reálném terénu ‒ dopřednému pohybu výrazně napomáhat. Na spalování tuků a zároveň zlepšování rychlosti je ideální intervalový trénink.

Připraveno ve spolupráci s Aquapalace.cz.

Reklama