Hlavní obsah

RECENZE: Bostonský maraton: Atentát/Marathon: The Patriots Day Bombing

René KujanSport.cz

Píše se rok 2013. Třetí dubnové pondělí, ve Spojených státech amerických slavené jako Den patriotů) se zapisuje do dějin sportu jako den jednoho z nejhorších a nejotřesnějších útoků. V cílové rovince Boston Marathon vybuchují krátce po sobě dvě nástražná zařízení. Bezprostředně po útoku umírají tři lidé včetně malého chlapce, 170 lidí je vážně zraněno, 17 z nich přichází o jednu nebo dvě končetiny. Výbušný systém sestrojený podomácku metal v hustě zalidněné oblasti cíle ocelové kuličky z ložisek a hřebíky. Jeden z atentátníků položil svůj batoh s bombou pod nohy skupiny malých dětí. Masakr srovnatelný ve světě sportu snad jen s olympijským atentátem v Mnichově v roce 1972.

Foto: Profimedia.cz

Boston Strong, více není třeba dodávat.

Článek

Tento americký snímek je dokumentární. Nic, co uvidíte, není hrané. Červená barva stékající po chodnících není hollywoodská umělotina. Je to opravdová krev opravdových lidí. Hodina a čtvrt syrové kamery zaznamenávající přípravy na závod, jeho start v Hopkintonu, jeho průběh i náhlé exploze. Dvanáct vteřin po sobě, dvě stě metrů od sebe vybuchují bomby umístěné do davu přihlížejících jednoho z největších sportovních svátků Ameriky. Neuvěřitelný chaos a neuvěřitelně rychlá řešení záchranářů a dalších bezpečnostních složek. Během prvních třiceti minut je devadesát lidí rozvezeno po okolních nemocnicích. Trhají se manželské dvojice, odlučují se rodiče od dětí a děti od rodičů.

V cíli je také množství mariňáků, kteří se snaží poskytnout pomocné ruce. „Nehýbejte se! Hoříte!" I taková slova lze zaslechnout z nastalého zmatku. Těm, kteří byli epicentru výbuchu nejblíže hoří šaty na těle. K rozervaným tělům se přidávají bolestivé popáleniny. Po vyčištění prostoru vzniká jedno z nejrozsáhlejších míst činu v dějinách americké kriminalistiky. Policie, FBI, ATF... Veřejnost je vyzvána, aby poskytla jakýkoli obrazový materiál z místa a jeho okolí. Policie získává přes sedmdesát terabajtů videí a fotek. Nasazený software na rozpoznávání obličejů selhává. Stovka analytiků pracuje dnem i nocí a ručně dává dohromady cenné informace. Krystalizují podezřelí.

Dokumentární kamera sleduje příběhy několika lidí z těch nejpostiženějších. Rozdělený novomanželský pár. On přichází o jednu nohu. Ona také o jednu, přičemž druhou se lékaři snaží četnými operacemi zachránit. Žena říká do kamery: „Manžel vždycky obdivoval moje nohy." Bojuje za záchranu alespoň jedné z nich. Bolesti a komplikace jsou ale natolik velké, že přichází i o tu druhou.

Další příběh sleduje dva bratry, tetované tvrďáky. A další matku a dceru, obě zasažené výbuchem. Matka přichází o obě nohy. Jeden z mariňáků ji navštěvuje v nemocnici se svým kolegou a poskytuje pomoc a podporu. Jeho kolega má oboustrannou amputaci už za sebou. Mladá dívka se později pokouší o sebevraždu.

ZAJÍMAVÝ FAKT
Na fond obětí útoku One Fund Boston za čtyři roky jeho existence přišlo od 200 000 soukromých dárců a společností 81,5 milionu dolarů.

A vám dochází, že dva pomatení bratři z Dagestánu neničili pouze fyzicky. A že ačkoli jsou dnes všechny kultury minimálně v tom konzumním smyslu slova amerikanizovány, něco za velkou louží funguje trochu jinak. Z filmu pochopíte, že policie a armáda má trochu jinou společenskou pověst a pozici a že to není náhodou. Vypracovali si ji. O médiích to platí také. Autor fotografií zraněných lidí se matce a dceři přichází upřímně omluvit za to, že tak brutálním způsobem zaznamenal jejich příběh (sic!). Stávají se z nich dobří přátelé a fotograf nakonec skrze svůj objektiv sleduje proces jejich uzdravování.

ZAJÍMAVÝ FAKT
Jedna nožní protéza stojí v USA 10 000-150 000 dolarů. Její životnost je 3-5 let.

Teroristé jsou jednoznačně identifikováni a pronásledováni policií. Na svém útěku zastřelí ze zálohy jednoho policistu a pokusí se unést dalšího muže. Starší z bratrů umírá pod koly auta řízeného mladším bratrem. Ten po rozsáhlém pátrání končí v rukou policie a následuje soud. Verdikt zní: trest smrti. Verdikt nad samotným filmem zní podobně ultimátně: 84 % v Československé filmové databázi a 8 hvězd z 10 na IMDb. A já se jen ptám, proč tak málo? Marně hledám na dokumentu něco, co by se mu dalo vytknout. Akční kamera, zajímavý a napínavý střih, reálné příběhy detailně vykreslené bez jakýchkoli rušivých zásahů a dobře gradované. Víceúrovňový dokument jak má být. Bojím se, že nejsem takový profesionál, abych si dokázal obhájit třeba jen jedinou strženou hvězdu. Za mne deset z deseti.

Reklama