Hlavní obsah

Tresty za doping nejsou účinné. Vyplývá to z nové studie

Britská University of Keele přišla se zásadním výzkumem v oblasti takzvané „svalové paměti“. Závěry zkoumání je třeba ještě ověřit, nicméně se zdá, že krátkodobý distanc pro sportovce zneužívající preparáty pro zvýšení výkonnosti je zcela neadekvátní. Doping totiž může změnit informaci obsaženou v DNA, a tím pádem poskytnout podvodníkům dlouhotrvající nefér výhodu i v případě, že už zakázané podpůrné prostředky delší dobu neužívají. Tento výzkum je možná začátkem velkých změn ve světě výkonnostního sportu.

Foto: Profimedia.cz

Doping změní genetickou informaci. Nefér výhody přetrvávají.

Článek

Období růstu kosterního svalstva si tělo „pamatuje" díky genetické informaci uložené ve svalech. Ta později svalům znovu umožní růst rychleji v pozdějším věku. Výzkum vědců z Keele University by mohl mít dalekosáhlé následky pro atlety přistižené při zneužívání nedovolených podpůrných látek. Doping totiž může vytvořit v těle dlouhodobé změny, což by znamenalo, že distanc se míjí účinkem i na několik let. Neférová výhoda totiž přetrvává.

Vědci z Keele ve spolupráci s dalšími vědeckými pracovišti prostudovali 850 000 záznamů lidské DNA a objevili geny speciálně označené chemickými „štítky" když dotyčná osoba trénovala, přestala trénovat a opět s tréninkem začala. Tyto markery jsou epigenetickou modifikací (modifikací na základě vlivu vnějšího prostředí) a genům říkají, zda mají být aktivní či nikoli, aniž by samotnou DNA změnily. Taková informace se zapisuje při růstu svalové hmoty v nižším věku, zůstává zachována i při přechodné ztrátě svaloviny a napomáhá rychlejšímu a kvalitnějšímu nárůstu svalů později, když opět dojde k jejich aktivaci tréninkem.

Takové zjištění může mít velmi závažné důsledky nejen pro samotný trénink atletů, jejich regenerační fázi při návratu po zranění, ale měla by přinést také velké zvraty v oblasti trestů za doping. Pokud elitní atlet bere prostředky na zlepšení výkonu, zapíše do svých svalů dlouhodobou genetickou informaci, která mu může pomáhat i dlouhá léta poté, co doping přestal užívat. Krátkodobé tresty v délce několika málo let se tak ukazují jako v zásadě neúčinné, protože neférová výhoda přetrvává.

Co na to sportovní svět? Není možné, že si trenéři podporující doping tohoto efektu už dávno všimli a věda jim šlape na paty až se značným zpožděním? Jaké budou reakce odpovědných míst? Je možné, aby svět vědy zvítězil nad světem moci a peněz? Uvidíme v příštích letech...

Jak byste takovou situaci řešili?
Okamžitý a doživotní zákaz pro všechny dopující sportovce.
78,3 %
Zrušení antidopingových agentur. Ať si každý bere, co chce.
17,2 %
Zachování stávajícího stavu, vše funguje, jak má.
2,5 %
Nevím, nemám na to jasný názor.
2 %
Celkem hlasovalo 598 čtenářů.

Reklama

Související témata: