Hlavní obsah

Sportovní řetězce v Americe po další střelbě ukončují spolupráci s výrobci zbraní

Po střelbě na floridské střední škole Stoneman Douglas v Parklandu, po níž zůstalo 17 mrtvých, se v Americe zdvihla obrovská vlna nevole vůči výrobcům a prodejcům zbraní. Ta má už po pár dnech od incidentu své dopady také ve světě byznysu. Velké obchodní řetězce prodávající sportovní vybavení v Severní Americe ruší obchodní kontrakty s firmami, jež jsou spojené s výrobci útočných zbraní. Prodejní družstvo MEC, Mountain Equipment Co-op s více než pěti milióny členů a 22 obchody po celé Kanadě oznámilo, že přestává spolupracovat s holdingem Vista Outdoor. Ten vlastní na 50 výrobců zbraní, munice a dalšího vybavení.

Foto: Profimedia.cz

Američtí běžci už nechtějí podporovat výrobce zbraní.

Článek

Některé z brandů jsou dobře známy i u nás. Bushnell – výrobce dalekohledů, Bollé – výrobce brýlí, Bell – výrobce helem, Giro – výrobce helem a brýlí nebo třeba CamelBak – producent hydratačních vaků a dalších sportovních a vojenských nápojových systémů. Na změnu strategie firmy stačila petice s 50 000 podpisy adresovaná vedení podniku.

Prodejce běžeckého vybavení Running Room působící v USA a Kanadě a vlastnící na 110 prodejen rovněž oznámil, že přestává spolupracovat se značkou CamelBak, a to právě z důvodů, že je vlastněna nechvalně známým holdingem propojeným s výrobou útočných zbraní a munice.

Firmy tak reagují na společenskou situaci v zemi, kdy prezident Spojených států v reakci na střílení na Floridě nepodpořil přísnější pravidla pro držení zbraní, ale naopak požadoval vyzbrojení učitelů. Jen pár dní po floridském masakru došlo k další střelbě na americké střední škole. Tentokráte byl ovšem násilníkem pedagog.

"Ačkoli Running Room neprodává ani netoleruje prodej zbraní nebo munice, jako to dělají někteří velcí prodejci, prodáváme výrobky značek vlastněných korporací zapojené do výroby útočných zbraní... Po důkladném zvážení jsme se rozhodli ukončit veškeré další objednávky od firmy CamelBak. Naše vedoucí týmy znovu pečlivě prověřují všechny naše dodavatele a prodejce... U nás slouží běžci běžcům, podporujeme ve všech ohledech zdravou a bezpečnou komunitu," stojí mimo jiné v prohlášení prodejce.

Vypadá to, že pokud změna nepřijde shora, možná tlak odspodu přeci jen může slavit úspěch. Příklad v mnohém poučný. A jak byste situaci řešili vy?

Byli byste ochotni bojkotovat společnost vyrábějící zbraně a nekupovat ani žádné další její výrobky?
Ano, o tom, co se bude a nebude prodávat, rozhodují svými penězi kupující.
75,7 %
Ne, nechci se zabývat složitými vlastnickými vazbami firem. Prostě si koupím, co potřebuji.
20,4 %
Nevím, záleželo by na více faktorech.
3,9 %
Celkem hlasovalo 284 čtenářů.

Reklama

Související témata: