Hlavní obsah

Odloženo nejspíš na duben! Baník a Plzeň zítra hrát nebudou

Ostrava
Aktualizováno

Mráz je příliš zdatným soupeřem... Zápas fotbalové HET ligy mezi Baníkem Ostrava a Viktorií Plzeň byl kvůli nezpůsobilému terénu odložen. Na svém twitterovém účtu o tom informoval ostravský klub. Náhradní termín, kdy se zápas uskuteční, ještě nebyl stanoven. Jako první se ovšem vzhledem k účasti Viktorie v osmifinále Evropské ligy a následné reprezentační přestávce nabízí středa 4. dubna.

Foto: sfc.cz

Velké mrazy fotbalovým trávníkům nesvědčí...

Článek

Dva z duelů 19. ligového kola byly v ohrožení. Zatímco pražské derby Bohemians s Duklou se v pátek večer v Ďolíčku odehraje, zápas Baníku s Plzní byl odložen.

„Diváci by trpěli a zatímco proti Slovácku byl trávník vynikající, teď je rozdíl markantní. S teplotami, kdy je přes den minus deset a v noci klesají ještě mnohem níže, jsme se prali celý týden, protože trénovat v těchto podmínkách je opravdu velmi složité. Museli jsme hledat prostory, kde by se trénovat dalo. Myslím, že je to správné rozhodnutí," ujišťuje Radim Kučera, trenér Baníku.

Hrát se mělo v sobotu v 15:00. "I když vyhřívání běží na 100 procent, vzhledem k nízkým teplotám, které jsou přes noc a drží se na minus osmi devíti stupních i přes den, je hřiště ve stavu, kdy budeme zvažovat, jestli utkání neodložíme. Zítra se tam vydám osobně kolem poledne i v doprovodu jednoho rozhodčího," avizoval už během čtvrtka Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA, která řídí profesionální soutěže.

Páteční inspekce obavy o regulérnost trávníku potvrdila. "Vyrazil jsem do Ostravy spolu se Zbyňkem Proskem, jehož delegovala komise rozhodčích. V pořádku je asi čtvrtina hřiště. Zbývající tři čtvrtiny jsou naprosto zmrzlé, tvrdé, místy se vytvořila ledová krusta," líčí stav trávníku Tomáš Bárta pro Sport.cz.

Hrát v takových podmínkách by byl nerozum

Baníku jako pořadateli nic nevyčítá. "Domácí dělali, co mohli. Trávník vyhřívají, ale za určitých klimatických podmínek ani topení nic nezmůže. V noci panují v Ostravě velké mrazy a ani přes den příliš nepoleví. Pak není šance. Riziko zranění hráčů by bylo opravdu vysoké a hrát v takových podmínkách by byl nerozum," poukazuje ředitel soutěže.

Zbývá tedy domluvit náhradní datum utkání. "Hrát by se mělo v prvním volném termínu. Vzhledem k tomu, že Plzeň ve dvou příštích týdnech čekají zápasy Evropské ligy se Sportingem Lisabon a pak zase následuje reprezentační přestávka, vychází nám středa 4. dubna," avizuje Bárta.

Místo odloženého zápasu bude ČT sport v sobotu vysílat přímý přenos utkání Zlín - Jablonec.

Baník přišel již o druhé utkání během jednoho týdne, protože kvůli velkým mrazům byl odložen jeho středeční pohárový duel v Mladé Boleslavi. Přeloženo bylo navíc i další čtvrtfinále mezi Hradcem Králové a Zlínem a o víkendu se kvůli tuhým mrazům nebude hrát ani téměř kompletní úvodní jarní kolo druhé ligy s výjimkou zápasu na Žižkově.

Plzeň volný víkend využije k přípravě na čtvrteční úvodní osmifinále Evropské ligy se Sportingem Lisabon. "Tým se připravoval dle předzápasového itineráře a kolem čtvrté odpoledne měl odcestovat vlakem do Ostravy," říká na klubovém webu mluvčí Václav Hanzlík. "Musíme změnit plány a během víkendu se budeme připravovat v domácích podmínkách na zápas v Lisabonu, kam tým odcestuje ve středu ráno," dodává.

Reklama

Související témata: