Hlavní obsah

Aplikace prozradila tajné vojenské základny. Teď chce být bezpečnější

Fitness aplikace Strava nadělala nedávno vrásky na čele mnohým bezpečnostním expertům po celém světě. Ukázalo se totiž, že otevřeně publikované údaje o pohybu uživatelů, takzvané heatmaps, prozradily i utajované vojenské a vládní základny a projekty v odlehlých oblastech. Navíc i na těch méně tajných daly všem veřejně najevo, jaké pohybové vzorce mají tamní stráže, posádky, zásobovači a podobně. To samozřejmě představuje obrovský bezpečnostní problém. Nyní se Strava rozhodla situaci řešit.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní experti mohou být nyní více v klidu. Některé tajné operace zůstanou tajné.

Článek

Nastavení v aplikaci bylo možné už dříve upravit tak, aby nedocházelo k únikům citlivých údajů. Ukázalo se ale, že většina uživatelů ‒ včetně těch na tajných misích a základnách ‒ nevěnuje bezpečnostnímu nastavení dostatečnou nebo vůbec nějakou pozornost. Strava se nyní odhodlala věc velmi zjednodušit a umožnit rychlé nastavení soukromí všem uživatelům tak, aby se data nikde nezobrazila.

Jde o poměrně zásadní změnu i vzhledem k tomu, že poskytovatel aplikace prodává kumulovaná data za jistě nemalé peníze například urbanistickým plánovačům a dopravním podnikům. Podle dat o pohybech jednotlivců lze totiž velice přesně a efektivně plánovat či upravovat infrastrukturu města ‒ chodníky, cyklostezky...

Bezpečnostní hrozbu nová úprava aplikace ale zcela neřeší. Stále je totiž nutné, aby uživatel aktivně zasáhl a svá nastavení soukromí si upravil, i když nyní mnohem snadněji. Stále tak hrozí únik citlivých vládních i osobních informací. Poskytovatel aplikace vydal prohlášení, že jeho vývojové týmy neustále pracují na dalším vylepšování bezpečnostních prvků.

Reklama