Hlavní obsah

Sporting Portugal - Plzeň 2:0Dva údery Sportingu a Plzni se čtvrtfinále Evropské ligy vzdálilo

Lisabon
Aktualizováno

Přání fotbalistů Plzně, zaskočit favorizovaný Sporting, zůstalo nevyslyšeno. Ve čtvrtečním úvodním osmifinále Evropské Ligy prohráli v Lisabonu 0:2, premiérový postup mezi nejlepší osmičku soutěže je před odvetou (15. března) vzdálený. Oba údery viktoriánům zasadil Montero. Hosté mohou litovat dvou zahozených šancí Krmenčíka v závěru, na druhou stranu Viktorii několikrát podržel gólman Hruška.

Foto: Rafael Marchante, Reuters

Fotbalista Sportingu Fredy Montero slaví gól v duelu Evropské ligy proti Plzni.

Článek
Fotogalerie

Sporting nakonec vyrukoval bez svého nejlepšího střelce Base Dosta, který drží od svého příchodu do Sportingu v létě 2016 průměr gólu na zápas. Jenže i tak stála proti viktoriánům hvězdná sestava. Dva mistři Evropy z roku 2016 (záložník Carvalho, brankář Patrício), z Realu Madrid hostující obránce Coentrao nebo bývalý stoper Barcelony Mathieu. Plzeň nebyla kompletní, chyběl nemocný záložník Kopic.

Hustý déšť, který Lisabon skrápěl od středečního rána, odpoledne ustal. I tak byl trávník mokrý a měkký. Tribuny úchvatného padesátitisícového stadiónu, postaveného k ME 2004, byly obsazeny pouze z poloviny.

Před výkopem domácí fanoušky naladila klubová hymna, kterou si zazpívali se šálami nad hlavami. Hned zkraje zápasu si povzdechli, když střílený centr za zadní tyči málem uklidil do plzeňské sítě Martins. Limberský ho ovšem dobře odstavil.

V 19. minutě se blýskl brankář Hruška. Portugalci rozehráli rychle přímý kop, Ruiz se zjevil na levé straně úplně sám. Jeho ránu z osmi metrů plzeňský gólman zneškodnil. To už měli zelenobílí navrch, v 22. minutě dostal Acuňa na hranici pokutového území příliš času a prostoru, jeho rána se otřela o břevno.

Hosté kontrovali hlavičkou Řezníka, která ale neměla potřebnou razanci, Patrícia nemohla vystrašit. Hruška si krátce na to připsal další zákrok, když ztlumil pokus agilního Montera.

Západočeši se postupně dostali do hry, útoky podnikali převážně po levé straně. Po úniku Zemana se ocitl v solidní pozici Kolář, jeho střelu domácí obrana zblokovala.

Viktoriáni se pak hnali do nadějného brejku, jenže Petržela finální přihrávku pokazil. Stejně tak v nastavení prvního poločasu. Tentokrát za to už Viktoria zaplatila. Coentrao nádherně přes hlavu přihrál na malé vápno Monterovi, který s přehledem překonal bezmocného Hrušku.

Gól do šatny Plzní otřásl, krátce po změně stran inkasovala podruhé. Znovu od Montera. Petržela se po souboji s Martinsem dožadoval odpískání faulu marně, domácí následné přečíslení vyřešili skvěle. V 66. minutě mohlo pro Viktorii ještě hůř, kdyby Hruška reflexivně nevyboxoval hlavičku Montera ze dvou kroků.

Trenér Vrba reagoval nasazením druhého útočníka Chorého. Ale ani to ke vstřelení branky nevedlo, byť Krmenčík jí byl dvakrát blízko. Sporting, který vychoval portugalské klenoty Ronalda nebo Luíse Figa, tak drží před odvetou postupové trumfy pevně v rukou.

Evropská liga - úvodní osmifinále
Sporting - Plzeň 2:0 (1:0)
Branky: 45.+1 a 49. Montero. Rozhodčí: Kulbakov - Žuk, Masljanko (všichni Běl.). ŽK: Battaglia, Coates, William Carvalho - Hořava, Limberský. Diváci: 26 090.
Sporting: Rui Patrício - Ristovski, Coates, Mathieu, Fábio Coentrao (85. Rúben Ribeiro) - William Carvalho, Bruno Fernandes - Gelson Martins, Ruiz (78. Bruno César), Acuňa (57. Battaglia) - Montero. Trenér: Jesus.
Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela (62. Chorý), Kolář (75. Kovařík), Zeman (82. Čermák) - Krmenčík. Trenér: Vrba.

Výsledky dalších osmifinále Evropské ligy najdete ZDE

Reklama

Související témata: