Hlavní obsah

Salcburk vyhrál v Dortmundu a vylepšil koeficient, Arsenal bez Čecha zvítězil v Miláně

Aktualizováno

Fotbalisté Salcburku, kteří na dálku bojují s Plzní o 11. příčku v koeficientu UEFA, zvítězili v úvodním osmifinále Evropské ligy 2:1 v Dortmundu. Arsenalu v úvodním osmifinále Evropské ligy zvítězili 2:0 na hřišti AC Milán. Góly dali v první půli Mchitarjan a Ramsey, Čech nechytal.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

V brance Arsenalu v osmifinále Evropské ligy nestál Petr Čech, na půdě Arsenalu chytal za Gunners David Ospina. Na snímku je se spoluhráčem Calumem Chambersem.

Článek
Fotogalerie

Český fotbal potřebuje, aby Plzeň uhrála v Evropské lize o dvě výhry více než Salcburk, aby se posunul v koeficientu na jedenáctou příčku, která může přinést přímý postup ligového šampiona do Ligy mistrů. Jenže Salcburk ji nechce pustit a uspěl i v Dortmundu. A to zásluhou kosovského reprezentanta Valona Berishy, který nejprve proměnil penaltu a následně zakončil brejk parádní střelou po zpětné přihrávce. Za Dortmund už jen snížil André Schürrle.

Salcburk v evropských pohárech neprohrál už 18 zápasů za sebou. Jen Ajax (21) a Juventus (20) držely v minulosti delší série neporazitelnosti na evropské scéně.

Zatímco v anglické lize se Arsenal trápí a prohrál čtyři z posledních pěti zápasů, v Miláně předvedl dobrý výkon. O vítězství rozhodl už v první půli, kdy nejprve po zasekávačce vypálil Henrik Mchitarjan a jeho tečovaná střela skončila za zády domácího gólmana. V nastavení úvodního poločasu vyšla hostům hezká akce, Aaron Ramsey si naběhl za obranu na kolmou přihrávku, udělal kličku gólmanovi a zamířil do prázdné branky.

Ospina, který v Evropské lize tradičně dostává přednost před Čechem, neměl příliš práce, ačkoli měl sedminásobný vítěz Ligy mistrů převahu. Ze 16 střel Milána však šla jediná mezi tři tyče. To Arsenal mohl vedení ještě zvýšit, ale Mchitarjan trefil břevno. Milán přišel o sérii 13 zápasů bez porážky a v odvetě ho čeká těžká práce.

Ruské týmy - tři porážky

Blízko postupu jsou také Atlético Madrid, které doma porazilo Lokomotiv Moskva 3:0, a Marseille. Francouzský tým doma přehrál Bilbao 3:1 zásluhou dvou branek Lucase Ocampose. Ten otevřel skóre už ve 43. vteřině utkání.

Nedařilo se ruským týmům, kromě Lokomotivu prohrály také CSKA Moskva doma s Lyonem 0:1 a Petrohrad na hřišti Lipska 1:2.

Dynamu Kyjev pomohl k nadějné remíze 2:2 na hřišti Lazia Řím pěkný gól Viktora Cygankova. Po propadlém míči mohl ukrajinský reprezentant střílet z první, místo toho si v malém vápně míč elegantně zpracoval a zády k brance ho patičkou usměrnil do sítě. Lazio sice skóre otočilo, ale Júnior Moraes po Gygankově asistenci zařídil remízu.

Úvodní osmifinálová utkání fotbalové Evropské ligy
Dortmund - Salcburk 1:2 (0:0)
Branky: 62. Schürrle - 49. z pen. a 56. Berisha.
AC Milán - Arsenal 0:2 (0:2)
Branky: 15. Mchitarjan, 45.+3 Ramsey.
Atlético Madrid - Lokomotiv Moskva 3:0 (1:0)
Branky: 22. Níguez, 47. Diego Costa, 90. Koke.
CSKA Moskva - Lyon 0:1 (0:0)
Branka: 68. Marcelo.
Lazio Řím - Dynamo Kyjev 2:2 (0:0)
Branky: 54. Immobile, 62. Anderson - 52. Cygankov, 79. Júnior Moraes
Lipsko - Zenit Petrohrad 2:1 (0:0)
Branky: 56. Bruma, 77. Werner - 86. Criscito.
Olympique Marseille - Bilbao 3:1 (2:1)
Branky: 1. a 58. Ocampos, 14. Payet - 45.+3 Aduriz z pen.

Více o utkání Viktorie Plzeň, která prohrála se Sportingem Lisabon 0:2, čtěte ZDE.

Reklama

Související témata: