Hlavní obsah

Hrozící teroristické útoky i světové rekordy. Takový byl závod u našich sousedů

Německé hlavní město už nyní nerozlučně spjaté hlavně s maratónskými světovými rekordy přineslo další překvapení do světa půlmaratónů. Keňský nováček Erick Kiptanui předvedl celosvětově zatím nejlepší výsledek letošního roku. A nejen to.

Keňan vyhrál v Berlíně půlmaratón pátým nejrychlejším časem všech dobVideo: Reuters

 
Článek

Zelenáč s hvězdnými výsledky Kiptanui prolomil rekord trati a kromě vítězství mezi 36 000 ostatních běžců předvedl také pátý nejrychlejší půlmaratónský čas historie. S 58 minutami a 42 vteřinami má věru co oslavovat. Světový rekord, který na lisabonské trati drží Eritrejec Zersenay Tadese, mu přitom unikl jen o devět vteřin. V Berlíně vládlo slunečné počasí doprovázené větrem. Je tak možné, že za příznivějších podmínek mladý Keňan ještě více překvapí.

Jeho krajané jinak zcela ovládli akci, když obsadili prvních sedm pozic v kategorii mužů. V kategorii žen nebyla situace vůbec tak jednotvárná. Na zlato dosáhla Etiopanka Melat Kejetaová s časem 1 hodina, 9 minut a 4 vteřiny. Na druhé a třetí pozici skončila Švýcarka a Finka.

O napětí se při závodech ovšem postarala také policie, respektive hrozby teroristických útoků hlášené ze strany vyšetřujících složek. V souvislosti s půlmaratónem mělo dojít k sérii útoků vedených střelnými zbraněmi. „Po celém městě bylo provedeno několik prohlídek, při nichž byly zajištěny důkazní materiály. Byla provedena zatčení šesti osob ve věku od 18 do 21 let. V souvislosti s atentátem v Münsteru a dalšími okolnostmi budou provedeny navazující prohlídky bytů a vozidel. Další informace nemohou být vzhledem k probíhajícímu vyšetřování sděleny," stálo v prohlášení německé policie.

Reklama

Související témata: