Hlavní obsah

Norové jsou ze skandálu šéfa biatlonu v šoku. A oceňují gesto Koukalové

Oslo/Praha

Skandál kolem vyšetřování dlouholetého šéfa světového biatlonu Anderse Besseberga pořádně otřásá i vlastí vrcholného funkcionáře IBU. Pro špičkové závodníky z Norska je podezření z korupce a finančního podvodu obrovským šokem.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

V Norsku připomněli gesto Gabriely Koukalové.

Článek

Besseberg čelí podezření, že za úplatky skrýval dopingové případy ruských biatlonistů. Vyšetřování probíhá souběžně v Rakousku, Norsku a v Německu. Mělo se jednat o přibližně 65 případů dopingu a úplatky měly dosáhnout výše až 300 000 dolarů (přes 6 miliónů korun).

„Jsem extrémně překvapený. Pokud bral úplatky za krytí dopingu, tak je to špína nejhoršího zrna. Potřebujeme věřit, že naši konkurenti bojují čestně, ale pokud je zpochybněna důvěryhodnost celé IBU, pak je to hodně složité. Držím palce, aby se nakonec podezření neukázala jako pravdivá," sdělil norské veřejnoprávní televizi NRK druhý muž letošního SP Johannes Thingnes Bö.

„Po dvacet let dělala IBU skvělou práci při zpopularizování našeho sportu v mnoha evropských zemích. Chceme věřit, že to celé je výsledkem tvrdé cílevědomé práce, a ne korupce mezi vedením IBU a některými zeměmi," dodal Bö.

Jeho momentálně už bývalý úspěšný reprezentační kolega Emil Hegle Svendsen uvedl pro NRK, že informace o vyšetřování jsou pro něj „jako blesk z čistého nebe."

„Musíme si počkat, co vzejde z vyšetřování. Ale pokud se podezření potvrdí, půjde o obrovský skandál," dodal čtyřnásobný olympijský vítěz, jenž před pár dny ukončil kariéru.

Bessebergovi ruku nepodala

Jiná norská média v souvislosti s posledními událostmi připomínají rok staré gesto Gabriely Koukalové, která se proti Bessebergovým praktikám opakovaně veřejně vymezovala.

„Takové jednání zejména v západních zemích ničí reputaci biatlonu. Přesně kvůli tomu nepodala Gabriela Koukalová Bessebergovi ruku při loňském ceremoniálu v Holmenkollenu," připomíná odvážné gesto české reprezentantky při přebírání malého glóbu list Dagbladet.

„Neukázal absolutně žádný zájem o to vynutit si dodržování pravidel, brání si jen vlastní pozici. Hodně závodníků ho viní z příliš laxního přístupu k boji s dopingem," cituje deník rok starý výrok české biatlonistky.

Dagbladet rovněž na začátku března dával Koukalovou za vzor Johannesi Thingnesi Böovi a vyzýval ho, aby nejel do ruské Ťumeně k závěrečnému podniku SP, kde měl ještě šanci bojovat o glóby.

„Buď statečný jako ona, Johannesi. Nejezdi do Ruska," hlásal titulek. Norská hvězda se ale nakonec stejně jako většina ostatních závodníků k bojkotu nepřipojila.

Reklama

Související témata: