Hlavní obsah

Vítězství z jiné planety: Nakonec Japonec všechny vyškolil

Boston

Muž známý ve svém světě maratonského běhu jako Citizen Runner, Občan Běžec, zvítězil na nejstarším závodě světa Boston Marathon. V počasí, které položilo na lopatky 23 jiných favorizovaných elitních běžců a běžkyň, zvítězil člověk, který na rozdíl od profesionálů chodí normálně do práce a svůj trénink musí dohánět po nocích nebo brzy ráno.

Foto: Profimedia.cz

Japonec Juki Kawauči ukázal sílu samuraje, vůli šóguna, ostří katany.

Článek

Na začátek by určitě patřilo nějaké klišé o nezdolném duchu japonského samuraje. Juki Kawauči je ovšem státním úředníkem. A podle japonských zákonů nesmí mít ani žádné sponzory. Závody obráží bez suity výživových poradců, trenérů a jejich asistentů, masérů a tiskových mluvčích. Všechno si platí z vlastní kapsy.

Jeho sveřepá zarputilost se už nedávno dočkala úspěchu, když se Kawauči stal světovou jedničkou v počtu absolvovaných maratonů pod dvě hodiny a dvacet minut. Drobný Japonec nyní dokázal vyškolit i velký zástup profesionálních borců. Ukázal jim, že on na rozdíl od nich ze sebe dokáže dostat maximum i v situaci, kdy podmínky ani zdaleka nejsou ideální. Čelní vítr o nárazech v rychlosti 40 km/h a prudký déšť společnými silami zastavil i taková jména jako Lelisa Desisa, Wilson Chebet, Philemon Rono, Galen Rupp nebo Deena Kastor, u nichž se ve výsledkové listině objevuje DNF.

Už zpočátku se Kawaučiho vítězství jevilo jako vysoce nepravděpodobné. Úvodní míli nastřelil časem 4:37 (tj. 2:53 min/km), což ho předsunulo do vedení. Ne však na delší čas, brzy jej pohltila velká skupina pronásledovatelů. Po pár kilometrech Kawauči opět přebírá čelo a rozráží vzduch ostatním, včetně předpokládaného vítěze Kiruiho. Když Japonce znovu pohltila skupina, nezdálo se možné, že by měl ještě síly na další trháky. Na jeho taktice si například vylámali zuby i dva komentátoři BBC, kteří se o Kawaučim a jeho stylu běhu vyjadřovali nepříliš uctivě a v podstatě od začátku závodu jej v přímém přenosu zesměšňovali. Jejich překvapení muselo být explozivní.

Kirui přebral v dostatečné vzdálenosti od cíle vedení a výsledek se zdál být jasný. Doslova odnikud se opět vynořuje Kawauči a s pár kilometry do cíle předbíhá trápícího se favorita z Keni. Japonec dál bojuje s vlastní únavou i běsnícími živly, aby si největší vítězství své kariéry už nenechal vzít. „Nemůžu si pomoci, myslím, že s mým vítězstvím má něco společného osud," komentoval skromný Kawauči. Zřejmě dobrá karma!

Juki Kawauči se stal prvním japonským vítězem v Bostonu od roku 1987. V nelítostných podmínkách doběhl v čase 2:15:58 s odstupem na druhého Keňana 2:25 minut. Třetí místo patřilo Američanu Shadracku Biwottovi.

Reklama

Související témata: