Hlavní obsah

Běžci, dejte se do klíčení! Obohatíte svůj zdravý jídelníček

Vanda Kadeřábková-BřezinováSport.cz

Jaro je doba bujného rašení veškeré zeleně, která je právě nyní nejvíce nabitá energií a kypí zdravím. Aby rostlinka mohla zdravě vyrůst, má ve svém semínku na cestu vše, co ke zdárnému růstu potřebuje. A právě toto se může hodit i nám, běžcům.

Foto: Profimedia.cz

Do klíčení dejme se všichni hned!

Článek
Fotogalerie

Klíčky jsou nesmírně bohaté na vitamíny, stopové prvky i minerály a rostlinné proteiny a zdravé sacharidy. Nechat vyklíčit se dá prakticky všechno, co není jedovaté a chuťově uspokojí: čočka, mungo, řeřicha setá, hořčice a klidně i mladý ječmen. Malé rostlinky mají vynikající chuť a často si nesou i charakteristickou chuť známějších částí rostlin – například hořčice je jemně pikantní už „zamlada", výraznou chuť má i zmíněná řeřicha. Tohle jaro jsem klíčení doslova propadla a v kuchyni na parapetu mi neustále něco raší. Co všechno se s klíčky dá dělat a jak je nejlépe pěstovat?

Nejjednodušší je nasypat hrst mladých rostlinek do salátu, nebo jen tak na krajíček celozrnného chleba pomazaného trochou tvarohu. Můžete je dále dát do pomazánek, jako přílohu k jídlům, nebo třeba i do karbanátků. Pokud takto klíčíte obilniny, můžete pak mladé rostlinky usušit, namlít a upéct si klíčkový chléb. Díky obsahu sacharidů chutnají mladé klíčky sladce, a tak to představuje i jeden ze způsobů, jak dostat do dětí třeba čočku.

Každý asi už ze školy zná pokusy s klíčením hrachu na vatě. Na talířku s vatou jsem v předchozích letech také klíčila například řeřichu, ale není to nic moc – vlásky vaty byly všude a rostlinky jsem tak musela spíše stříhat, rozhodně se nedaly jíst celé. A když jednou v naší vesnické sámošce neměli vatu, bylo dočasně po klíčení. Do země ne – komu by se chtělo čistit zahliněné rostlinky? Naštěstí existují jiné – a čistší způsoby, jak si klíčky vypěstovat. Můžete si je připravit i v obyčejné zavařovačce, nebo si pořídit klíčící (nebo též nakličovací misku). Protože se mi nechtělo nic vyrábět, šla jsem do misky. Ta na obrázku je zcela jednoduchá – kromě semínek a trochy vody prakticky nic víc nepotřebujete. Brzy vám ale nestačí. K dostání jsou i misky třípatrové, s možností pěstovat různé druhy nebo klíčky v různých stádiích vývoje. Je to naprosto čistý způsob pěstování a můžeme tak sníst celou rostlinku i s kořínkem. Potřeba je však trochu se o misky starat – dolévat/vyměňovat čistou vodu, nejlépe denně a dopřát jim světla tak akorát – ne přímé slunce, ani ne úplnou tmu, i když se u některých druhů doporučuje na dva dny trochu potemnit.

Kam pro sadbu?

Semínka si raději sežeňte v prodejnách zdravé výživy, nebo na e-shopu spolu s miskami. Určitě pro ně nechoďte do zahradnictví, protože ta zahradnická jsou ošetřena chemií, která je činí odolnými vůči nástrahám v půdě. Na misku jich dejte raději méně než více. Maximálně z poloviny pokryjte dno a bude to až dost. Semena samozřejmě nabobtnají a výrazně zvýší svůj objem. Jako první klíček vyroste budoucí kořínek, potom i nadzemní část rostliny. Celý proces od nasypání semen na misku po konzumaci trvá 3-5 dní, a tak s tím počítejte. Jedno patro z misky pak zmizí opravdu rychle, vyplatí se proto mezitím nasadit semínka nová. Myslete i na to, abyste je zkonzumovali dříve, než někam odjedete – víkendový závod či dva dny na chalupě jim neublíží, když ale budete pryč delší dobu, nemuselo by to s nimi dobře dopadnout.

Máte naklíčeno? Nebo máte chuť a právě utíkáte pro misku? V příštím díle se podělíme o některé z receptů.

Reklama

Související témata:
Řeřicha
Ječmen