Hlavní obsah

Rusko - Česko 4:2Generálka se nepovedla, český tým plný mladíků na Rusy nestačil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Jaškin 0 : 1
10. Dadonov 1 : 1
13. Bučněvič 2 : 1
33. Chytil 2 : 2
38. Tkačov 3 : 2
59. Sošnikov 4 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Generálka před mistrovstvím světa nedopadla pro české hokejisty dobře. Na Švédských hokejových hrách skončili poslední, aniž by uhráli proti některému ze soupeřů bod. V posledním vystoupení podlehli ve Stockholmu Rusům 2:4.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Obránce David Musil (vlevo) v souboji s ruským útočníkem Nikitou Sošnikovem.

Článek

Předchozí dvě vystoupení českého týmu na turnaji vidělo Södertälje, až třetí proběhlo na ledě v královské metropoli. Ve stockholmském Hovetu, který hostil i památná vítězná utkání Československa nad Sovětským svazem při MS 1969, se hrál hokej úplně naposledy. Hale je totiž po 63 letech existence určena k letní demolici.

Vedle Jordána a Červenky, kteří už v pátek odletěli domů, aby mohli být v klidu před odletem MS, dostali pro nedělní zápas volno i další zkušení hráči Horák, R. Hanzl, Řepík. Nenastoupil ani Krejčík, který s naraženým bokem nedohrál předchozí zápas turnaje. Benjamínek mužstva Zadina zůstal jen v roli třináctého útočníka. Naopak do hry se po třech týdnech léčení dostal obránce Polášek a nastoupil i uzdravený Jaškin, jenž se zbavil teplot.

Kapitánské céčko převzal Nestrašil a národní tým v sestavě, jejíž věkový průměr spadl pod 24 let, začal dobře. Čeští reprezentanti byli častěji v útočném pásmu, z čehož vyústila i první přesilovka, kterou dokázal po Chytilově přihrávce využít Jaškin, jenž prostřelil Šesťorkina.

Jenže už za třicet sekund bylo vyrovnáno. Adam Musil zaváhal v útočném pásmu, u modré čáry ho o puk obral kapitán sborné Dadonov, jenž se dostal do samostatného úniku a zakončil přesnou ranou nad Francouzovu vyrážečku.

Ve třinácté minutě Rusové skóre úplně otočili. Přišla další česká hrubka, neboť Hrbas namazal přímo na hůl protihráče, kterým byl Tkačov, jenž viděl úplně volného mladíka Bučněviče, který se prezentoval perfektní střelou pod horní tyčku.

Definitiva padla při power play

Reprezentanti měli problém s rozehrávkou, potíže jim činil ruský forčekink a moc šanci k vyrovnání nepřicházelo. Naopak na druhé straně Francouz vychytal Kiseleviče a ve 34. minutě se při vyloučení tohoto hráče se přece jen zrodila česká branka. Moravčík si několikrát vyměnil puk s Nečasem, který rychle poslal kotouč před brankoviště, kde do něj šikovně plácnul Chytil a dostal malý kousek černé gumy až do ruské sítě.

Sborná však zůstávala aktivnější a ještě během druhé třetiny získala vedení zpět do své moci. Bučněvič objel s pukem branku a našel úplně volného Tkačova, jenž nemohl tutovku neproměnit. Ruský celek se soustředil na dobře organizovanou hru, hlídal už střední pásmo a český tým měl velké problémy dostat se do prostoru před brankou soupeře.

Už dvě a půl minuty před koncem se národní tým odhodlal k power play, jenže k vážnějšímu ohrožení Šesťorkina se ani nedostal. Když pak v útočném pásmu Nečas nepřesně přihrál na střed hřiště, Sošnikov se rychle s kotoučem otočil a do závěrečné sirény zbývalo 100 vteřin, když se přes celé kluziště neomylně trefil do prázdné české branky.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, turnaj EHT:
Česko - Rusko 2:4 (1:2, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Jaškin (Chytil), 33. Chytil (Nečas, Moravčík) - 10. Dadonov (Anisimov), 13. Bučněvič (Tkačov), 38. Tkačov (Bučněvič, Kručinin), 59. Sošnikov. Rozhodčí: Björk, Holm - Laksola, Nyqvist (všichni Švéd.). Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 2101.
Česko: Francouz - D. Sklenička, Moravčík, Pláněk, Polášek, Pyrochta, Hrbas, F. Pavlík, D. Musil - Nestrašil, Chytil, Šťastný - H. Zohorna, Nečas, Kousal - Frk, F. Chlapík, Jaškin - M. Kaut, A. Musil, M. Stránský. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Rusko: Šesťorkin - Kiselevič, Chafizullin, Gavrikov, Trjamkin, Jakovlev, Bereglazov, Bělov - Dadonov, Anisimov, Kaprizov - Sošnikov, Andronov, Mamin - Bučněvič, Tkačov, Kručinin - Michejev, Kablukov, Byvalcev - od 41. navíc Semjonov. Trenéři: Ilja Vorobjov, Igor Nikitin, Alexej Kudašov a Anvar Gatijatulin.
Tabulka Švédských her:
1.Švédsko220006:26
2.Finsko211008:45
3.Rusko310117:84
4.Česko300035:120
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Finsko9511226:2018
2.Česko10410525:2814
3.Rusko10401523:2013
4.Švédsko9400520:2612
Zbývající zápas Švédsko - Finsko

Reklama