Hlavní obsah

Běh a doplňkové sporty – běh jako doplňkový sport? (4.)

Praha

Přicházíme s posledními písmenky abecedy doplňkových sportů. Jelikož sportů je velké množství a vznikají stále nové a nové odrůdy a hybridy, aby to bylo originální a zajímavé (a aby bylo dále na co lákat lidičky), je možné, že právě na váš sport jsme zapomněli, nebo jsme se mu příliš nevěnovali. Napište nám o něm, především má-li bližší či vzdálenější souvislost s během, a co vám tato kombinace přináší!

Foto: Profimedia.cz

Například při pádlování přijdete na jiné myšlenky a zároveň posílíte i jiné svaly.

Článek

Odbíjená, plážový volejbal

Šestkový (či s různým počtem hráčů v rekreační podobě) i plážový je oblíbeným kolektivním sportem. Nenalítáte se tolik jako ve fotbale či basketu, nicméně poleje z vás pořádně také. Pro běžeckou vytrvalost sice mnoho nepřinese, ale dobře se odreagujete. A především je plážový volejbal perfektním odrazovým cvičením. Snad jen pozor dlouhodobě na krční páteř a jako u všech míčových sportů – též na kotníky.

Plavání

Ideální v získávání základní vytrvalosti i sportovní rehabilitaci. Ve vodě je vše lehčí, zároveň však voda klade větší odpor. Skvěle zvyšujete dechovou kapacitu a při pohodovějším plavání necháváte tělo regenerovat. Svižné sportovní plavání všemi styly buduje svalstvo trupu a paží, na něž běžec tak trochu zapomíná. A konečně – opět v kombinaci s kolem a běháním je ideální pro triatlon či akvatlon. Jen pozor na styl „paní radová" a vaši krční páteř. Pokud se rozhodnete věnovat se také zimnímu plavání, či alespoň pravidelnému otužování, je to perfektní posilovna pro imunitní systém a skvělá regenerace.

Posilování

Záleží na úhlu pohledu! Silové sporty s těžkými vahami, kulturistika a vzpírání jsou od běhu na hony vzdálené a monstrózní muskulatura ani výkonům ve vytrvalosti neprospívá. Příliš mnoho svalů žere tělu kyslík – nicméně běžec by se posilovně rozhodně neměl vyhýbat, naopak. Posílení svalů celého těla spíše vytrvalostně, tedy s menšími hmotnostmi a vyšším počtem opakování, mu jedině prospěje.

Ragby

Kolektivní úpolový sport, kde potřebujete především rychlost, sílu a výbušnost. Vytrvalost tu tedy není to hlavní, i když je třeba vydržet celý zápas. Malí adepti ragby, podobně jako třeba fotbalisté, proto dokážou vyniknout na běžeckých závodech na kratší a střední vzdálenosti, na dlouhých tolik ne.

Squash

Populární sport, k němuž stačí jeden sparring partner (třeba i ten běžecký). Sport bohatý na akcelerace, změny směru a výdrž v tom všem. Perfektní pro posílení nohou a zadečku díky snížené poloze, v níž se většinu času pohybujete – velmi pravděpodobně se budete následující den cítit, jako kdyby vás nakopl kůň. Ale jako u všech raketových a asymetrických sportů – pozor na záda!

Šachy

Pokud po polechtání těla a polykání kilometrů rádi potrápíte i mozkové závity, proč ne? A naopak – znám výbornou šachistku, která si ráda prokysličí tělo i výkonnou mozkovnu právě při běhu nebo jízdě na koloběžce.

Tanec

Zábava, nebo sport? Obojí. A o to jde především. Tanec je nejen pohyb, ale vyjádření emocí pohybem, souhra partnerů, kteří spolu tančí a podobně. Tanec ve dvou je skvělou vzpruhou pro partnerský vztah – nejen proto je skvělé se po letech znovu vrátit do tanečních. V tanečních pro dospělé odpadají ty drobné trapasy, na něž později raději moc nevzpomínáme. Odpadají zpocené ruce, rudé tváře a nehodící se partneři/partnerky. Tancujete jen se svým protějškem, s nímž trávíte většinu života a pod dohledem tanečního mistra, kterému nechybí smysl pro humor. Tančíte proto, že opravdu chcete. Taneční kluby myslí i na ty (především dámy), jejichž partnera k tanci nedotáhnete ani heverem v podobě lekcí pro sólo dámy (podobá se aerobiku, ale s tanečními kroky) ‒ nebo synchronizovaného tance, v němž lze i soutěžit.

Tenis

O tenise platí prakticky totéž co o squashi, jen tam nejste tolik snížení a můžete si zahrát i čtyřhru. Milena, běžkyně z prvního ročníku Women´s Challenge, hrála především tenis a k běhu se dostala až po padesátce především proto, aby si vylepšila kondici pro výdrž na kurtě. A byl z toho maratónek.

Veslování a vodácké sporty

Veslování je ideálním doplňkem k běhu. Především v sychravých dnech můžete vyrazit do fitka a dát si do těla na trenažéru. Symetricky, technicky správně ‒ tak, aby zabraly svaly celého těla, trupu i paží. Když se naučíte správné provedení, máte vyhráno a získáte tak doplňkový sport i účinnou náhradní pohybovou aktivitu v rehabilitaci. To však tolik neplatí o kanoistice, kde pádlujete prakticky jen na jednu stranu.

Zápas a úpolové sporty

Sem lze řadit karate, judo, kickbox atd. Tato skupina sportů je velice různorodá. Třicetiletá Mirka se kromě běhu věnovala kondičnímu boxu, což byl mimo jiné skvělý odrazový trénink. Karate a judo perfektně udržuje svalstvo celého těla v kondici, a udržujete si tak pružnost a obratnost. A další bonus – tam, kde jste naboso, jistě nebudete mít problém s nožní klenbou.

Reklama

Související témata: