Hlavní obsah

Švédsko - Česko 3:2Češi tlačili, ale Švédy nedokázali udolat. Prohráli o gól

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Rakell 1 : 0
8. Janmark-Nylén 2 : 0
34. Hronek 2 : 1
44. Zibanejad 3 : 1
56. Hyka 3 : 2
Záznam online reportáže

Praha

Druhý zápas české hokejové reprezentace na mistrovství světa v Dánsku výhru nepřinesl. Po sobotní výhře v prodloužení nad Slovenskem Jandačův výběr prohrál v neděli se Švédskem 2:3. Češi po osmi minutách prohrávali 0:2 a museli dotahovat, využili dvě přesilovky, bojovali, ale vyrovnat už nedokázali a nezískali žádný bod do tabulky skupiny A.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Švéd Gustav Nyquist a Češi Michal Moravčík (60) s Radkem Faksou (12).

Článek
Fotogalerie

Po Slovensku Češi potkali v základní skupině Švédsko, tým nabitý 16 posilami z NHL. V sobotu stihli obrat v derby, kde rozhodovaly sekundy. Za osmnáct hodin o level vyšší soupeř, což se hned v úvodu potvrdilo.

Do hry nezasáhl zraněný Martin Nečas a zápas nesledovali v Dánsku už obránci Filip Pyrochta z Liberce a David Musil z Třince, byli propuštěni a nabrali směr domov.

Do branky se poprvé na světovém šampionátu postavil David Rittich, toho Švédové překonali poprvé v 5. minutě. Následovala první přesilovka soupeře a další trefa. Začátek, který česká střídačka nechtěla. Po necelých osmi minutách byl stav 0:2. Tomáš Plekanec za dvě minuty vyslal nadějnou střelu, ale skončila na horní tyčce.

Z posledních šesti zápasů na vrcholném podniku, dokázali čeští hokejisté zvítězit pouze v jednom případě, a to v základní skupině MS 2016. Co rok 2018 a Dánsko?

Dvě využité přesilovky

Snížit mohl po spolupráci s Romanem Červenkou Tomáš Hyka, ale v první minutě prostřední třetiny minul branku ve vyložené šanci. Pak si ale vzali hlavní roli Švédové, Češi bránili a vyhazovali puky z obranného pásma. Situace se otočila při české přesilovce, jenže skóre se neměnilo. Následovala druhá možnost s hráčem navíc. Dokonce deset sekund pět na tři. Výsledek? Filip Hronek od modré čáry vše propálil a snížil na 1:2 a pokračovala klasická početní výhoda, srovnání ale nepřišlo.

Šanci na zvýšení dostal naopak soupeř, Češi šli do čtyř, pykal Hyka na trestné lavici, odseděl si ale celý trest, stav se neměnil. Po čtyřiceti minutách vedli Švédové 2:1, ale Češi se zvedali.

Tři minuty uběhly z poslední třetiny, bekhend pod horní tyčku a Rittich byl potřetí překonán. Klid Švédům dal Zibanejad. Rozhodčí poté měli více práce, potyčky a dohrávání soubojů okořenilo utkání.

Čeští hráči měli s přibývajícími minutami více ze hry, stejně jako se Slovenskem, ale stále prohrávali od dvě branky. Pět minut před koncem třetiny byl podražen Libor Šulák a byla tu příležitost na snížení. Stav ohrožení ve švédské obraně před gólmanem Hellbergem. A byl důvod, Hyka střelou od modré snížil na 2:3. Do šedesáté minuty zbývaly 4 minuty. Kouč Jandač odvolal gólmana, ale tentokrát vyrovnání a drama nepřišlo, Švédové vyhráli.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Kodaň):
Česko - Švédsko 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 34. Hronek (Červenka, Hyka), 56. Hyka (Faksa) - 5. Rakell (Janmark, H. Lindholm), 8. Janmark (Rakell), 44. Zibanejad (Rakell). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Olenin (Rus.) - Fluri (Švýc.), Goljak (Běl.). Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. Diváci: 12.490.
ČR: Rittich - Gudas, Jordán, D. Sklenička, Moravčík, Šulák, Polášek, Hronek - Hyka, Faksa, Červenka - Nestrašil, Plekanec, Jaškin - Řepík, Horák, D. Kubalík - Chytil, Kousal. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Václav Prospal a Jaroslav Špaček.
Švédsko: Hellberg - A. Larsson, Ekman-Larsson, J. Klingberg, H. Lindholm, Wikstrand, E. Gustafsson - Rakell, Zibanejad, Janmark - E. Pettersson, Backlund, Nyquist - Pääjärvi, J. Larsson, J. de La Rose - L. Andersson, Kempe, Everberg. Trenéři: Rikard Grönborg a Johan Garpelöv.

Reklama