Hlavní obsah

Lotyšsko - Finsko 1:8Finové po Korejcích deklasovali i Lotyše

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Aho 0 : 1
8. Savinainen 0 : 2
18. Suomela 0 : 3
28. Aho 0 : 4
35. Savinainen 0 : 5
47. Teräväinen 0 : 6
48. Rantanen 0 : 7
52. Teräväinen 0 : 8
52. Bukarts 1 : 8
Záznam online reportáže

Herning

Hokejisté Finska porazili v utkání skupiny B na mistrovství světa v Herningu Lotyšsko vysoko 8:1. Finové zopakovali výsledek z úvodního vystoupení proti Koreji a jsou zatím stoprocentní. Lotyši zůstali na dvou bodech za výhru s Norskem v prodloužení. Hned u šesti gólů byl útočník Sebastian Aho, jenž dvakrát sám skóroval a připsal si ještě čtyři nahrávky.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Fin Veli-Matti Savinainen (vlevo) a Lotyš Kristaps Sotnieks.

Článek

Finové si stejně jako v sobotu s chutí zastříleli. Pomohlo jim k tomu i rychlé vedení a celkově povedená první třetina. Už po 84 vteřinách otevřel skóre Aho. V osmé minutě lovil Gudlevskis kotouč ze sítě podruhé, poté co Heiskanenovo nahození od modré čáry precizně tečoval Savinainen. Gólman Husso krátce na to vychytal Keninše při přečíslení Lotyšů dva na jednoho, po závaru před lotyšskou brankou pak zvýšil na 3:0 Suomela.

Po faulu vysokou holí Nutivaary, který dostal v polovině 25. minuty trest na dvě plus dvě minuty, se Lotyšsku naskytla obrovská šance na snížení, neboť hrálo takřka minutu přesilovku pět na tři, jenže bez gólového efektu.

Naopak v závěru druhého z menších trestů zachytil Aho špatnou rozehrávku Lotyšů a podruhé v duelu skóroval. Husso se pak vyznamenal při šancích Robertse Bukartse a Balcerse, gól ale slavili znovu Finové po trefě Savinainena.

Skvělou pasáž pak předvedli Finové mezi 47. a 52. minutou, kdy vstřelili další tři branky. Nejprve využili početní výhody Teräväinen a Rantanen, při hře v pěti na obou stranách se pak znovu prosadil Teräväinen. Husso však nakonec čisté konto neuhájil, protože jen 28 sekund po osmém gólu Finů zařídil čestný úspěch Lotyšska Rihards Bukarts.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Skupina B (Herning):
Lotyšsko - Finsko 1:8 (0:3, 0:2, 1:3)
Branky a nahrávky: 52. Rihards Bukarts (Balinskis) - 2. Aho (Savinainen), 8. Savinainen (Heiskanen, Aho), 18. Suomela, 28. Aho, 35. Savinainen (T. Teräväinen, Aho), 47. T. Teräväinen (Rantanen, Mikael Granlund), 48. Rantanen (Aho, T. Teräväinen), 52. T. Teräväinen (Nutivaara, Aho). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Schukies - Kohlmüller (oba Něm.), Jensen (Dán.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 6174.
Lotyšsko: Gudlevskis - Galvinš, Cibulskis, Balinskis, Sotnieks, Zile, Freibergs, Rubins - Roberts Bukarts, Džerinš, Indrašis - Karsums, Abols, M. Redlihs - Keninš, Pavlovs, Balcers - Rihards Bukarts, Jevpalovs, Meija - Razgals. Trenér: Bob Hartley.
Finsko: Husso - Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola - K. Kapanen, Mikael Granlund, Rantanen - Savinainen, Aho, T. Teräväinen - Manninen, Suomela, Jormakka - Anttila, Pesonen, Mäenalanen. Trenér: Lauri Marjamäki.

Reklama

Související témata: