Hlavní obsah

Kanada - Dánsko 7:1Dánové dostali od Kanady pořádnou lekci, fanoušci jim stejně aplaudovali

MinutaMin. Tým Hráč Akce
9. Bailey 1 : 0
12. Ekblad 2 : 0
25. Eberle 3 : 0
27. O'Reilly 4 : 0
28. Nugent-Hopkins 5 : 0
47. Nugent-Hopkins 6 : 0
52. Jensen 6 : 1
59. Jost 7 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Kanady vyhráli v pondělním utkání na mistrovství světa ve skupině B nad domácím Dánskem vysoko 7:1. Kanaďané měli zápas bezpečně pod kontrolou, už před jeho polovinou vedli 5:0. Dva góly dal útočník Ryan Nugent-Hopkins, tři body za přihrávky nasbíral kapitán vítězného týmu Connor McDavid.

Foto: David W Cerny, Reuters

Kanadský útočník Connor McDavid v akci - uniká na mistrovství světa dánskému soupeři Julianu Jakobsenovi.

Článek
Fotogalerie

K tomu, aby se začal naplňovat očekávaný scénář, pomohla Kanaďanům první přesilovka v jejich podání: Barzal v ní sice nabíjel Schennovi, který byl postrčený a netrefil proto vůbec puk, ale za ním už byl schovaný Josh Bailey a poslal ho nechytatelně do horního růžku.

"Tento tým začíná fungovat jako jeden celek. V našem úvodním duelu (proti USA) jsme možná chtěli dělat některé věci jinak, ale už jsme našli tu správnou chemii a začíná to být ta správná zábava," pochvaloval si Nugent-Hopkins.

Na konci 12. minuty kroužil McDavid útočným pásmem tak dlouho, dokud na sebe nenatáhl protihráče, připravil tak palebnou pozici pro Ekblada a ten zacílil přesně. Eberle navíc rozezvučel brankovou konstrukci.

V úvodu druhé části nebyl sice zámořskému favoritovi uznán gól, ale poté se provinil sekáním Madsen a Kanaďané znovu trestali zásluhou dorážejícího Eberleho. Na konci 27. minuty naháněli tři Dánové u hrazení Baileyho, jenže zapomněli na O'Reillyho a ten si pohrál s gólmanem Dahmem.

Už o 24 vteřin později se stav měnil znovu, když našlápl Nugent-Hopkins, ustál faul soupeře a v signalizované početní výhodě i gólově zakončil. Dánové byli brzy nato v přesilovce blízko rychlé odpovědi, jenže pokus Nicklase Jensena skončil na tyči.

Třetí dějství se dohrávalo v poklidném tempu a zejména Kanada šetřila síly. Přesto ve 47. minutě předvedl pěknou akci McDavid a nachystal gól na stříbrném podnosu Nugentu-Hopkinsovi. Dánové se dočkali snížení, když Jesper Jensen Aabo nahodil puk od modré čáry a kanadský bek Parayko tečoval mimo dosah McElhinneyho.

Obránce Lassen v další příležitosti už strážce kanadské branky nepřekonal. Jost se pak ještě dostal snadno k odraženému kotouči a rychlým blafákem do bekhendu uzavřel skóre.

"Kanada tady má vážně dobrý tým s opravdu výbornými hráči. Pro nás to byl těžký zápas, v němž soupeř ukázal, že je skvělou hokejovou zemí," prohlásil dánský útočník Oliver Bjorkstrand.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku
Skupina B (Herning):
Kanada - Dánsko 7:1 (2:0, 3:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 9. Josh Bailey (Barzal, B. Schenn), 12. Ekblad (McDavid, Schwartz), 25. Eberle (McDavid, Parayko), 27. R. O'Reilly (Josh Bailey, B. Schenn), 28. Nugent-Hopkins, 47. Nugent-Hopkins (McDavid, Chabot), 59. Jost (Nurse, Barzal) - 52. J. B. Jensen (O. Lauridsen). Rozhodčí: Kubuš (SR), Öhlund (Švéd.) - Davis (USA), Kohlmüller (Něm.). Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. Diváci: 10.800.
Kanada: McElhinney - R. Murray, Parayko, Edmundson, Ekblad, Pulock, Nurse, Chabot - Josh Bailey, R. O'Reilly, B. Schenn - Nugent-Hopkins, McDavid, Schwartz - Dubois, Horvat, Pageau - Beauvillier, Barzal, Eberle - Jost. Trenér: Bill Peters.
Dánsko: Dahm - Lassen, Larsen, O. Lauridsen, J. B. Jensen, D. Nielsen, N. B. Jensen - N. Jensen, Regin, Bjorkstrand - Storm, F. Nielsen, Hardt - Madsen, Jakobsen, Kristensen - J. Jensen, Russell. Trenér: Jan Karlsson.

Reklama

Související témata: