Hlavní obsah

Korea - Lotyšsko 0:5Lotyšsko si poradilo s nováčkem, má druhé vítězství

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Meija 0 : 1
19. Keninš 0 : 2
29. Bukarts 0 : 3
42. Balcers 0 : 4
60. Bukarts 0 : 5
Záznam online reportáže

Hokejisté Lotyšska porazili na mistrovství světa v utkání základní skupiny B Koreu jednoznačně 5:0. Lotyši v Herningu podruhé ze tří utkání vyhráli a polepšili si na pět bodů, Korejci naopak zůstávají bez bodového zisku, navíc vyšli podruhé za sebou střelecky naprázdno a mají hrozivé skóre 1:23. Dva góly dal Roberts Bukarts, tři asistence nastřádal Rodrigo Abols.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Lotyš Gints Meija (87) se raduje z gólu proti Korejcům. Na snímku jsou dále jeho spoluhráči Kristaps Sotnieks (vlevo), kapitán Roberts Bukarts (71) a Kristian Rubins.

Článek

I když se Lotyši - stejně jako Korejci, kteří podlehli Kanadě 0:10 - museli zvedat po předchozí drtivé porážce, na ledě na rozdíl od duelu s Finy (1:8) dominovali. Bylo tak jen otázkou času, kdy svou převahu promítnou také do skóre.

První velkou možnost měl v osmé minutě Keninš, gólman Dalton se však vyznamenal. Pak sice Lotyši nevyužili přesilovku, během níž Balcers minul z dorážky branku, ale ve 12. minutě už se mohli radovat, když se ranou o horní tyč prosadil z mezikruží Meija.

Při ojedinělé příležitosti Korejců zakončoval nebezpečně Radunske, jenže gólman Merzlikins vytáhl ze svého repertoáru výborný zákrok lapačkou a udržel těsné vedení na straně Lotyšska. Ještě před první přestávkou navíc Balcers po objetí branky naservíroval nádherně kotouč Keninšovi a pro toho nebylo nejmenším problémem zvýšit na 2:0.

Favorizovaní Lotyši se tak dostali do pohody a snažili se definitivně rozhodnout, jenže v cestě jim mnohdy překážel gólman Dalton. Druhou třetinu vyhráli na střely mezi tyče drtivě 18:4, ale gól přidali pouze jediný zásluhou první dnešní trefy Robertse Bukartse, který byl v posledních dvou sezonách jednou z klíčových opor extraligového Zlína.

Zkraje třetího dějství navíc využil přesilovku Balcers a Lotyši mohli začít šetřit síly. Málem se jim to vymstilo při slibných situacích, v nichž se ocitli Kim Sang-uk a Kim Ki-song, ale Merzlikins nakonec čisté konto, k němuž mu stačilo 16 zákroků, uhájil. Ještě vteřinu před sirénou završil výsledek z další početní výhody Roberts Bukarts.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Skupina B (Herning):
Korea - Lotyšsko 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 12. Meija (Rubins), 19. Keninš (Balcers, Abols), 29. Roberts Bukarts (Karsums, Sotnieks), 42. Balcers (Indrašis, Abols), 60. Roberts Bukarts (Abols, Indrašis). Rozhodčí: Lemelin (Rak.), Mayer (USA) - Kilian (Nor.), Vanoosten (Kan.). Vyloučení: 9:2. Využití: 0:2. Diváci: 5227.
Korea: Dalton - Plante, O Hjon-ho, I Ton-ko, Regan, Young, Kim Won-čon, So Jong-čon - I Jong-čon, Pak Čin-kjo, Šin Sang-hun - Swift, Čo Min-ho, Radunske - Kim Sang-uk, Kim Ki-song, An Čin-hi - Kim Won-čong, Pak U-sang, Šin Sang-u - Čon Čong-u. Trenér: Pek Či-son.
Lotyšsko: Merzlikins - Galvinš, Cibulskis, Balinskis, Sotnieks, Freibergs, Rubins, Zile - Roberts Bukarts, Džerinš, Indrašis - Karsums, Abols, M. Redlihs - Keninš, Pavlovs, Balcers - Rihards Bukarts, Jevpalovs, Meija - Razgals. Trenér: Bob Hartley.

Reklama

Související témata: