Hlavní obsah

Finsko - Norsko 7:0Finové na MS znovu vysoko zvítězili

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Savinainen 1 : 0
8. Anttila 2 : 0
22. Teräväinen 3 : 0
24. Kapanen 4 : 0
39. Nutivaara 5 : 0
40. Granlund 6 : 0
58. Mäenalanen 7 : 0
Záznam online reportáže

Herning

Hokejisté Finska porazili na mistrovství světa Norsko vysoko 7:0 a i ve třetím vystoupení na turnaji zvítězili rozdílem sedmi branek. Finové se tak v základní skupině B posunuli opět do čela, když jako jediný tým v Herningu ještě neztratili ani bod. Norsko naopak vyšlo poprvé naprázdno. Tři body za gól a dvě nahrávky si připsal útočník Mikael Granlund, gólman Harri Säteri vychytal čisté konto, k němuž mu stačilo pouhých 10 zákroků.

Foto: David W Cerny, Reuters

Fin Miko Rantanen (96) a Nor Mathis Olimb.

Článek

Finové hned od úvodu potvrzovali roli velkého favorita. Na začátku páté minuty otevřel skóre Savinainen, asistenci a tím i jedenáctý bod na turnaji si připsal Aho. Navzdory sedmi vstřeleným brankám týmu šlo však zároveň i o jeho poslední zápis do kolonek gólů a nahrávek, ale zastoupili ho jiní. V osmé minutě udělal obrovskou chybu Roest a Anttila přidal druhou trefu Finů.

Už po 61 sekundách druhé části zvýšil Teräväinen, ve 24. minutě se protáhl mezi dvěma soupeři do zakončení Kapanen a zakončil přesně pod horní tyč. Finové se pak na delší dobu odmlčeli, před druhou pauzou však znovu zapnuli. Granlund napálil tyč, Nutivaara přidal úspěšnou dorážkou pátou branku a pak už slavil gól i Granlund.

Z branky tak vyprovodil Haugena, pro něhož zápas skončil a od třetího dějství ho nahradil Haukeland. I když ho na ledě přivítali zahráním na tyče Kapanen a chvilku po něm Pesonen, dlouho držel čisté konto. Nakonec mu ho však pokazil po pěkné kombinaci Mäenalanen, ačkoliv na trestné lavici seděl v tu chvíli jeho spoluhráč Rantanen.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Skupina B (Herning):
Finsko - Norsko 7:0 (2:0, 4:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Savinainen (Aho, Nutivaara), 8. Anttila, 22. T. Teräväinen (Mikael Granlund, Koivisto), 24. K. Kapanen (Heiskanen, Rantanen), 39. Nutivaara (Rantanen, Mikael Granlund), 40. Mikael Granlund (T. Teräväinen, Honka), 58. Mäenalanen (Manninen). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Olenin (Rus.) - Jensen (Dán.), Oliver (USA). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4617.
Finsko: Säteri - Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola - K. Kapanen, Mikael Granlund, Rantanen - Savinainen, Aho, T. Teräväinen - Manninen, Suomela, Jormakka - Anttila, Pesonen, Mäenalanen - od 41. navíc Palola. Trenér: Lauri Marjamäki.
Norsko: Haugen (41. Haukeland) - Holös, Bonsaksen, Johannesen, Bull, Sörvik, Espeland, od 21. navíc Sveum - K. A. Olimb, M. Olimb, Lindström - Valkvae Olsen, Bastiansen, Salsten - K. Forsberg, S. Thoresen, Hoff - Kristiansen, Roest, Röymark - Trettenes. Trenér: Petter Thoresen.

Reklama

Související témata: