Hlavní obsah

Opilec, nebo terorista? Muž v Německu najel do účastníků závodu

V poslední době dostávali maratónci ze všech stran varování hlavně kvůli nadprůměrně vysokým teplotám. Nečekaný přechod ze zimy rovnou do léta stál už letos několik závodníků život. Že kolaps z přehřátí a vyčerpání není jediným životu nebezpečným rizikem spojeným s běháním na dlouhé trati, je nyní trochu více jasné i účastníkům posledního maratónu v německém Heilbronnu. Tam opilec za volantem ohrozil životy několika desítek lidí.

Foto: Profimedia.cz

Alkohol a sport? Tyto dvě věci by měly zůstat oddělené. (ilustrační foto)

Článek

Na velké německé běžecké akci chyběl jen kousek k tomu, aby došlo k tragédii s obětmi na životech. Opilý řidič vjel se svým vozem na trať Trollinger Marathon plnou běžců. 39letý silně podnapilý muž během závodu vystoupil ze svého vozu, odstranil zábrany ohraničující trať a vjel mezi běžce. Dvě ženy z řad organizátorů se mu v počínání snažily zabránit a vysvětlit muži, že je trasa závodu uzavřena. Odpovědí agresivního řidiče bylo sešlápnutí plynu a doslova rozražení si cesty dál.

Následně se i další z organizátorů pokusil šíleného řidiče oslovit a přivést ho k rozumu. Reakce opilce zůstala stejná ‒ sešlápnutý plyn. Muž stačil v poslední chvíli uskočit. Policejní zpráva uvádí, že řidič o chvíli později ohrozil na zdraví a životě další dvě desítky přímých účastníků závodu.

Policie byla schopna muže identifikovat a později zadržet u něj doma. Následný test na přítomnost etanolu odhalil 1,8 promile alkoholu v neurvalcově krvi. Nyní bude čelit příslušnému obvinění a hrozí mu poměrně vysoký trest odnětí svobody.

K podobnému případu došlo loni také v Rakousku. Tam se při Mondseehaus Halbmarathon dostal zcela opilý řidič dokonce do prostoru cíle. 28letý řidič projel zákazy vjezdu i provozní zátarasy. Při svém řádění rovněž ohrozil několik přímých účastníků běhu a zastavit se jej po krátké honičce podařilo až policejní hlídce. Ta muži následně naměřila 1,84 promile alkoholu v krvi. Opilec přišel okamžitě o řidičský průkaz a čelí trestnímu stíhání.

Je ovšem s podivem, že k podobným incidentům může vůbec docházet. Bezpečnostní opatření při velkých běžeckých akcích v Evropě i Severní Americe totiž neustále přitvrzují. Útoky motorovými vozidly patří mezi oblíbený repertoár islámských radikálů. Za všechny připomeňme třeba masakr ve francouzském Nice z července roku 2016. Na Promenade des Anglais zahynulo téměř 90 lidí a více než 400 jich bylo zraněno. Ze stejného místa každoročně startuje French Riviera Marathon s více jak 13 000 běžci.

Reklama