Hlavní obsah

Dril v luxusu. Továrna na sny, kterou prochází i české naděje

Výchova hokejových talentů v Čechách vázne. Malá konkurence. Uzavřená juniorská soutěž. Tabulkové ceny hráčů. To jsou problémy, o kterých se už řadu let mluví. V Rakousku na to mají recept. Mladých hráčů tam sice mají nedostatek, zhruba tři tisíce, ale o to víc dbají na jejich rozvoj. O talenty se tady starají v akademii, která nemá obdoby. Ve fotbalové a hokejové akademii Red Bull Salcburk. My vám teď ukážeme, jak to v ní vypadá a co všechno mají hráči k dispozici. Podívejte se na naše video.

Hokejová akademie, která nemá obdobyVideo: Sport.cz

 
Článek

Akademie se sice v první řadě zaměřuje na mladé Rakušany a Němce, mohou sem ale i cizinci, Čechy nevyjímaje. Když jsme to tady viděli, nechtěli jsme jinam. To jsou jejich dojmy. V právě skončené sezóně tady hráli třeba vnuci trenéra reprezentační osmnáctky Aloise Hadamczika. Filip Hadamczik a Marcel Barinka.

Výjimečné možnosti a vybavení zlákaly také šestnáctiletého syna generálního manažera české hokejové reprezentace Jiřího Fischera. „S tátou jsme uvažovali i o dalších místech, ale pak jsem šel na nábor sem a tohle byla nejlepší volba. Tahle akademie je možná nejlepší na světě," říká Braidan Simmons-Fischer.

Na luxusní podmínky, ale i na zdejší denní program je ovšem třeba si zvyknout. Stejně tak na dodržování určitých pravidel. Ve zdejší jídelně platí například přísný zákaz používání mobilních telefonů a nošení čepic. A přivyknout musí talentovaní mladíci i tomu, že jsou daleko od domova a musí se o sebe postarat. Třeba si i dvakrát týdně sami vyprat. „Máme tady mnohem větší odpovědnost. Jsem docela daleko od domova, ale jsem tady kvůli hokeji, takže si tím musím projít," říká Braidan Simmons-Fischer.

A jeho kolega, sedmnáctiletý německý útočník s českými kořeny, Filip Varejcka doplňuje: „První rok tady je docela těžký. Musíte si zvyknout na hodně náročné tréninky. Až devětkrát týdně. Do toho posilovna, před i po tréninku. Ale když chceš být profík, musíš na tom prostě zapracovat a vydržet to."

A vydržet se vyplatí. Cena může být víc než sladká. „Chceme se dostat tak daleko, jak jen můžeme. A chceme určitě do NHL. Akademie nám k tomu může pomoct," přiznávají mladí hokejisté.

Reklama