Hlavní obsah

Zesnulý atlet po sobě zanechal historický unikát. Stane se součástí dědictví světového sportu

Roger Bannister zůstane už asi navždy zapsán zlatým písmem do historie světa atletiky. Byl první, komu se podařilo zaběhnout vzdálenost jedné míle v čase pod čtyři minuty, což bylo dříve považováno za nemožné. Nic už nezvrátí ani fakt, že krátce poté, co se mu podařilo prolomit tuto psychologickou hranici, měl několik následovatelů. Jeho prvenství už mu nikdo nevezme. Nyní, krátce po jeho smrti v 88 letech na začátku letošního března se mu dostává dalších poct. Mezinárodní atletická asociace IAAF získala dokument z onoho slavného dne s Bannisterovým vlastnoručním podpisem. Zařadila ho do své prestižní sbírky IAAF Heritage Collection.

Foto: Profimedia.cz

Roger Bannister na legendární fotografii z cíle svého úspěšného pokusu.

Článek

Přes tisíc lidí sledovalo naživo Bannisterův úspěšný pokus onoho chladného, větrného večera 6. května 1954 na stadiónu Iffley Road Athletic Ground v Oxfordu, kde probíhalo klání mezi Oxford University Athletics Club a Amateur Athletic Association. Mnoho dalších tisíc lidí sledovalo živý televizní přenos na svých obrazovkách. Právě z tohoto dne pochází historický program večera doplněný podpisy jak Rogera Bannistera samotného, tak i jeho dvou vodičů Chrise Brashera a Chrise Chatawaye.

Jedinečný kousek nevyčíslitelné hodnoty věnoval Mezinárodní asociaci atletických federací soukromý sběratel. Součástí jeho daru bylo i dobové vydání časopisu Athletics, na jehož titulní stránce byla použita fotografie z Bannisterova historického běhu.

Zcela nedávno, 6. května, bylo 64. výročí Bannisterova mimořádného výkonu. Jeho dosažený čas činil 3:59,4 a na čele světových tabulek vydržel jen měsíc a půl. Sám Bannister se krátce po svém úspěchu stáhl ze světa atletiky a naplno se věnoval práci na poli neurologie.

Reklama