Hlavní obsah

Kvitová - Bertensová 7:6, 4:6, 6:3Paráda! Kvitová se veze na vítězné vlně, triumfovala i v Madridu

Aktualizováno

V parádní formě se před blížícím se grandslamovým French Open nachází tenistka Petra Kvitová. Ve finále antukového turnaje v Madridu zdolala po téměř tři hodiny trvající dramatické bitvě nizozemskou soupeřku Kiki Bertensovou 7:6, 4:6, 6:3 a získala čtvrtou letošní trofej. Aktuální světová desítka v tomto roce triumfovala už v Petrohradu, Dauhá a před týdnem v Praze, více titulů v jedné sezóně získala jen před sedmi lety, kdy mezi šesti vavříny byly i triumfy na trávě ve Wimbledonu a na Turnaji mistryň. Momentálně drží sérii jedenácti vítězných zápasů a v 31. finále v kariéře dobyla 24. trofej.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová vyhrála turnaj v MadriduVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

"Turnaj mi loni chyběl, proto je letošní výhra sladší," řekla Kvitová při ceremoniálu. "Je skvělé, že jsem tady dokázala vydržet celý týden a stojím tady před vámi (fanoušky) potřetí," dodala první trojnásobná šampiónka z Madridu.

"Je to skvělý pocit a je jedno, jestli to je první, druhý nebo třetí titul," řekla Kvitová na tiskové konferenci a jen zvedla obočí nad poznámkou, že se zařadila mezi favoritky grandslamového Roland Garros, které v Paříži začne za čtrnáct dnů.

Z madridské antuky už má Kvitová v držení dvě trofeje z let 2011 a 2015. V cestě za třetí ji v pátek nedokázala zastavit ani současná česká jednička Karolína Plíšková. Dvojnásobná wimbledonská vítězka ji porazila 7:6, 6:3 a ukončila její sérii devíti výher.

První dva gamy zápasu trvaly čtvrt hodiny. Urputný boj sledovali i španělský hrdina Manuel Santana či Němec Boris Becker a viděli obrat Kvitové z 2:4 na 4:4 i její úspěšně zvládnutý tie break. Na jeho začátku se z hlediště ozývalo povzbuzování "Petra!" a Kvitová získala náskok 6:4. Využila ale až třetí setbol, zkrácenou hru ovládla 8:6 a první set po hodině a čtvrt.

Cesta k třicátému vyhranému zápasu v sezóně byla ale dál složitá. Bertensová hrála výtečně a Kvitová přišla v sedmé hře druhé sady o servis. Nizozemka stvrdila zisk druhé sady esem a po dvou hodinách byl stav 1:1 na sety. Kvitová hrála se zavázaným pravým stehenním svalem, ale pohybovala se dobře. Bertensová běhala ještě líp, výborně četla hru, mixovala údery, hrála i dlouhé vysoké míče a nutila dvojnásobnou wimbledonskou vítězku k ranám navíc.

Přehled českých a čs. vítězek turnajů WTA ve dvouhře:
167 - Martina Navrátilová
27 - Hana Mandlíková
24 - Jana Novotná, Petra Kvitová
10 - Helena Suková, Karolína Plíšková
7 - Regina Maršíková, Lucie Šafářová
6 - Nicole Vaidišová

V rozhodující sadě vypadala Kvitová čím dál unavenější. Po třetí hře si zavolala na poradu trenéra Jiřího Vaňka. "Jsi největší bojovnice na světě, tohle dokážeš. Srdce to dokáže. Musíš vydržet. Každý balón," burcoval klečící Vaněk svou osmadvacetiletou svěřenkyni. "Zkolabuju," říkala mu znavená Kvitová. "Nezkolabuješ. Pojď!" povzbuzoval hráčku kouč.

Kvitová si v šesté hře třetí sady vypracovala i díky prasátku a následnému prohozu brejkbol, po kterém hlasitě zavřeštěla a pustila raketu na zem. Nizozemka pak udělala dvojchybu, ale o výhodu brejku česká tenistka vzápětí přišla. Znovu vzala Bertensové po razantním returnu servis na 5:3 a zápas ukončila čistou hrou.

Finále trvalo dvě hodiny a 52 minut a Kvitová se po něm únavou ani nedokázala pořádně radovat. Jen zvedla ruce a slastně se usmívala. "Já už nemůžu," říkala Vaňkovi a kondičnímu trenérovi Davidu Vydrovi, když je objímala.

Se 24 tituly se Kvitová vyrovnala loni zesnulé Janě Novotné a tři ji dělí od Hany Mandlíkové. Nejlepší je Martina Navrátilová se 167 vyhranými turnaji ve dvouhře.

Z Madridu by měla jet Kvitová do Říma, kde má v 1. kole za soupeřku Britku Johannu Kontaovou, ale je pravděpodobné, že se z turnaje odhlásí.

Thiem znovu po roce ve finále

Rakouský tenista Dominic Thiem na sedmý pokus poprvé porazil Jihoafričana Kevina Andersona a postoupil stejně jako loni do finále turnaje v Madridu. Semifinálový zápas mezi nasazenou pětkou a šestkou vyhrál mírný žebříčkový favorit 6:4, 6:2.

Ve finále se Thiem utká s turnajovou dvojkou Alexanderem Zverevem z Německa, jenž v druhém semifinále porazil za necelou hodinu 6:4, 6:1 Kanaďana Denise Shapovalova.

Thiem se dnes s Andersonem po šesti duelech na tvrdém povrchu prvně utkal na antuce a potvrdil, že na tomto povrchu patří k absolutní světové špičce. Přesvědčil se o tom už v pátek Španěl Rafael Nadal, jehož téměř roční vítěznou sérii na antuce Rakušan ve čtvrtfinále ukončil dvousetovou výhrou.

Čtyřiadvacetiletý Thiem se v neděli pokusí získat na třetí finálový pokus první titul z turnajů kategorie Masters.

Madrid (antuka):
Muži (dotace 7 190 930 eur):
Dvouhra - semifinále:
Thiem (5-Rak.) - Anderson (6-JAR) 6:4, 6:2
A. Zverev (2-Něm.) - Shapovalov (Kan.) 6:4, 6:1.
Ženy (dotace 6 685 828 eur):
Dvouhra - finále:
Kvitová (10-ČR) - Bertensová (Niz.) 7:6 (8:6), 4:6, 6:3
Čtyřhra - finále:
Makarovová, Vesninová (1-Rus.) - Babosová, Mladenovicová (3-Maď./Fr.) 2:6, 6:4, 10:8.

Reklama

Související témata: