Hlavní obsah

Rusko - Švédsko 1:3Švédové porazili na MS Rusko a vyhráli skupinu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Kaprizov 1 : 0
30. Zibanejad 1 : 1
37. Rakell 1 : 2
59. Ekholm 1 : 3
Záznam online reportáže

Kodaň

Hokejisté Švédska porazili v posledním zápase základní části mistrovství světa v Kodani Rusko 3:1 a do čtvrtfinále postoupili z prvního místa. Úřadující světoví šampioni se ve čtvrtek utkají s Lotyšskem, Rusko čeká prestižní souboj s Kanadou. Gólem a asistencí se dnes na výhře nad olympijskými vítězi z Pchjongčchangu podílel útočník Mika Zibanejad.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Švédský brankář Anders Nilsson a Rus Alexander Barabanov.

Článek

Úvod souboje o první místo v kodaňské části turnaje ovlivnila nedisciplinovanost Švédů. Již po 30 sekundách byl vyloučen Rakell, později fauloval Adam Larsson a dostal čtyřminutový trest. Sborná sice krátkou přesilovku pět na tři nevyužila, v klasické početní výhodě ale skóroval Kaprizov.

Seveřané pak byli lehce aktivnější, šance však měly oba celky. V 17. minutě byl blízko vyrovnání Forsberg, trefil ale jen tyč. Skóre se podruhé změnilo až v polovině utkání, kdy Košečkina prostřelil Zibanejad.

Vzápětí mohl posunout Rusko zpět do vedení Gusev, ale přestřelil. I díky tomu mohlo Švédsko otočit vývoj duelu. A opět se o to postarala elitní formace. Zibanejad objel branku, přihrál Rakellovi, který pohotově zakončil.

Rusko se snažilo vyrovnat, mělo střeleckou převahu, Nilssona v brance Švédska ale překonat nedokázali. Zřejmě nejblíže k tomu byl Barabanov, jenž v koncovce neuspěl. Při závěrečné power play pečetil výhru Seveřanů na MS poprvé hrající Ekholm. Švédsko porazilo Rusko na velkém turnaji po 14 letech.

Mistrovství světa v hokeji v Dánsku:
Skupina A (Kodaň):
Rusko - Švédsko 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 3. Kaprizov (Gusev, Dacjuk) - 30. Zibanejad (Ekman-Larsson, Nyquist), 37. Rakell (Zibanejad, Janmark), 59. Ekholm (Nilsson). Rozhodčí: Mayer (USA), Gouin - Vanoosten (oba Kan.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 2:7. Využití: 1:1. Diváci: 12.490.
Rusko: Košečkin - Gavrikov, Kiselevič, Něstěrov, Zajcev, Jakovlev, Bereglazov, Chafizullin - Michejev, Andronov, Bučněvič - Gusev, Dacjuk, Kaprizov - Dadonov, Anisimov, Grigorenko - Šalunov, Kablukov, Barabanov - Sošnikov. Trenér: Ilja Vorobjov.
Švédsko: Nilsson - A. Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Lindholm, Wikstrand, Ekholm - Rakell, Zibanejad, Janmark - Nyquist, Backlund, Hörnqvist - Arvidsson, Kempe, Forsberg - Pääjärvi, J. Larsson, De La Rose - Everberg. Trenér: Rikard Grönborg.

Reklama

Související témata: