Hlavní obsah

Postup kouč oslavil v autě. Jsme v lize! hulákal na Skuhravého přes telefon Kayamba

Jiří TomaškovičSport.czPrávo

V minulé sezóně to Opavě přes Olomouc a Baník o jeden bod nevyšlo, v té aktuální mohli oslavit návrat do první ligy už tři kola před koncem soutěže. Tu si Opavané zahrají po dlouhých třinácti letech, během nichž okusili i kvalitu krajského přeboru.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Trenér Opavy Roman Skuhravý.

Článek

Stvrdit postup mohli Opavané v sobotu na hřišti Olympie Praha, po remíze 1:1 ale museli čekat, zda Varnsdorf v neděli porazí Pardubice. „Vůbec jsem nepochyboval, že by nám mohl po té podařené sezóně postup uniknout. Na Olympii jsme ale prožili opravdu vtipné utkání. Klidně to mohlo skončit 8:0. Neproměnili jsme spoustu šancí, tak jsme si tři body nezasloužili," připomněl trenér Opavy Roman Skuhravý. Zprávu, že postup je definitivní se dozvěděl v autě. „Volal mi Joel Kayamba a řval, že Opava je prvoligová," smál se kouč.

První šanci oslavit postup přímo s fanoušky mají Opavští dnes, kdy hostí druhou Příbram. „Do Opavy jsem před čtyřmi lety přicházel s tím, že chceme postoupit. I když jsme to v sobotu nezvládli sami, teď je hotovo. Je to úžasné. Je to velká zásluha trenéra. S ním dostala naše hra řád. Konečně jsme věděli, co máme na hřišti dělat," uvedl srbský kapitán týmu Nemanja Kuzmanović. „Věřím, že na Příbram přijde plný stadión a všichni to společně oslavíme."

Skuhravý přišel do Slezska v létě 2016 místo Jana Baránka, který opavský postupový sen nedokázal naplnit. „Nastavili jsme i tehdy v klubu jasná pravidla a neuhnuli jsme z nich. Je to práce všech zúčastněných, není to jen o Skuhravém nebo hráčích," reagoval 43letý Skuhravý.

„Štěstí přichází, když se sejde příležitost s připraveností. My jsme příležitost dostali a byli jsme připravení uspět. Za ty dva roky jsme neudělali moc chyb," popisoval kouč, který postup do první ligy nadřadil trofejím za vítězství v Českém poháru a následně i v Superpoháru s Jabloncem v roce 2013. „Před těmi čtyřmi pěti lety jsem byl ještě trenérské jelito. To, co se nám povedlo nyní, je pro mě absolutně největší úspěch," řekl.

V Opavě má Skuhravý smlouvu, kterou by rád naplnil. „Musím mít ale jistotu, že klub bude i nadále vědět, kam směřovat. Strašně by mě mrzelo, kdybych si nemohl vyzkoušet, jestli to mužstvo, které jsme budovali, je konkurenceschopné v lize. Ale to ne úplně záleží na mně."

Postup za 50 miliónů

Velkou radost z postupu do první ligy už brzy v Opavě nahradí hromada starostí. Nutné úpravy stadiónu v Městských sadech spolknou až 50 miliónů korun. A to je pro klub, který nemá v zádech silného partnera velké sousto. K tomu, aby Opava mohla hrát první ligu na svém stadiónu potřebuje především vyhřívaný trávník. Peníze na jeho vybudování opavští zastupitelé schválili a podmínili je postupem. „Světla máme, řešíme světelnou tabuli a úpravy uvnitř stadiónu. To ale do začátku soutěže stihneme. Vyhřívání bohužel ne. Nyní proběhne výběrové řízení, a to nějakou dobu trvá. První kola proto budeme muset odehrát venku. S tím ale počítáme," uvedl sportovní ředitel klubu Alois Grussmann.

Změny čekají také opavský kádr. „Nějaká jednání už probíhala, některá probíhají a další ještě probíhat budou. Ale obměna nebude nijak velká. Kádr, jenž se o postup zasloužil, na ligu má, jen ho vhodným doplněním zkvalitníme," nastínil Grussmann.

O to, že by Slezský FC v první lize neuspěl, obavy nemá. „Vydrápali jsme se ze třetí ligy a vybudovali skvělý tým. Proto si myslím, že se v první lize dokážeme zabydlet stejně, jako se nám to podařilo ve druhé. Už se moc se těším až přivítáme Slavii, Spartu, Plzeň. Ta naše klubová rodina si to zaslouží," dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas gólem přispěl k výhře Caroliny, Kämpf zapsal asistenci

Hokejisté Caroliny dokázali ve čtvrtečním zápase NHL porazit Detroit na svém ledě 4:0. Jednou brankou se na výhře Hurricanes podílel i český forvard Martin Nečas. Jednu asistenci si připsal útočník David Kämpf, jenž pomohl Torontu k vítězství 5:1 nad Washingtonem.
NačítámNačíst další články