Hlavní obsah

Finsko - Švýcarsko 2:3Švýcaři nečekaně vyřadili Finy a v semifinále MS vyzvou Kanadu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Nutivaara 1 : 0
30. Corvi 1 : 1
33. Vermin 1 : 2
34. Hofmann 1 : 3
49. Rantanen 2 : 3
Záznam online reportáže

Hokejisté Švýcarska ve čtvrtfinále světového šampionátu v Dánsku překvapivě porazili favorizované Finsko 3:2. V sobotním semifinále se Švýcaři utkají s Kanadou, která vyřadila gólem v prodloužení po výsledku 5:4 Rusko.

Foto: David W Cerny, Reuters

Švýcarská radost! Tým si po nečekané výhře nad Finskem zahraje na MS semifinále.

Článek

Švýcarsko si zahraje závěrečné boje o medaile počtvrté za posledních 26 let. Šampionáty 1992 a 1998 Švýcaři zakončili na čtvrtém místě, před pěti lety dosáhli na stříbro, čímž zopakovali historicky nejlepší umístění z roku 1935. Na kontě mají i šest bronzů.

Pro Finy turnaj skončil, přestože čtvrtfinálový duel dobře rozehráli a vedli po první třetině 1:0. Švýcaři ale kontrovali v polovině utkání, kdy stihli skórovat třikrát během tří minut a 55 vteřin. Finské snížení už na jejich postupu nic nezměnilo. Vítězný gól dal útočník Gregory Hofmann.

První třetina ještě odpovídala všeobecnému očekávání. Tolvanen sice spálil první velkou možnost, na druhé straně minul Corvi z velmi nadějné pozice, ale v osmé minutě už se skóre změnilo. Švýcaři zapomněli na beka Nutivaaru a ten prostřelil Genoniho. Nutivaara pak vyslal na branku ještě jednu tvrdou ránu, ale s tou si již Genoni poradil.

Ve druhém dějství bylo však úplně všechno jinak. Švýcaři mnohem častěji zaměstnávali strážce finské branky Säteriho, což se jim také vyplatilo. Ve 30. minutě se prosadil na dva pokusy dorážkou Corvi po Fialově akci. V polovině 33. minuty si navíc vybruslil do palebné pozice Vermin a rovněž uspěl.

Šokované Finy dorazil navíc o 36 sekund později Hofmann: Moser pálil z pravého křídla a Hofmann snadno dorážel do prázdné branky, neboť mu kotouč přistál přímo na holi. Vrátit Finsko do hry mohl Anttila, jenže minul.

V 45. minutě se dostali do velkých šancí Meier a krátce po něm Scherwey, pak se ale faulem vysokou holí provinil proti pravidlům Corvi a inkasoval dva menší tresty. Rantanen už po minutě snížil, Finové se hnali za vyrovnáním, jenže Aho, Jormakka ani Kapanen neměli střelecké štěstí.

Mistrovství světa v hokeji:
Čtvrtfinále (Herning):
Finsko - Švýcarsko 2:3 (1:0, 0:3, 1:0)
Branky a nahrávky: 8. Nutivaara (Koivisto, Rantanen), 49. Rantanen (Savinainen, Aho) - 30. Corvi (Fiala, Niederreiter), 33. Vermin (Meier), 34. Hofmann (Moser, Fora). Rozhodčí: Reneau (USA), Jeřábek - Lhotský (oba ČR), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 0:4. Využití: 1:0. Diváci: 5634.
Finsko: Säteri - Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola - Tolvanen, Mikael Granlund, Rantanen - Savinainen, Aho, T. Teräväinen - K. Kapanen, Manninen, Jormakka - Anttila, Pesonen, Mäenalanen. Trenér: Lauri Marjamäki.
Švýcarsko: Genoni - Diaz, Josi, Untersander, Kukan, Fora, Müller, Frick - Niederreiter, Corvi, Fiala - Andrighetto, Vermin, Meier - Moser, Haas, Hofmann - Rod, Schäppi, Scherwey. Trenér: Patrick Fischer.

Reklama

Související témata: