Hlavní obsah

Jeden sport šíří v Česku lepší kvalitu života a větší zodpovědnost. Uhádnete který?

Praha

Jedna celosvětově činná finanční skupina si za Českou republiku nechala udělat zajímavý průzkum. Z něj jednoznačně vyplývá, že běžci lépe pečují o své zdraví, jsou zodpovědnější a také více svého času obětují kariéře. Typickou frekvencí běhání pro radost a zdraví je jednou až třikrát týdně, není tedy zase až tak náročné významným způsobem vylepšit svůj život, vyplývá ze statistik.

Foto: Profimedia.cz

Běžci zkrátka nad svými životy více přemýšlejí.

Článek

Čechy, kteří pravidelně běhají, odhalíte ve statistikách poměrně snadno, spousta věcí u nich totiž funguje jinak než ve zbytku populace. Cenu života považují za nevyčíslitelnou a podle toho k němu také přistupují. Poznáte to třeba i na časové skladbě jejich volna. Své práci kromě jiného věnují více času než většina. Jejich zodpovědný přístup se ale odráží nejenom ve sportu.

Stejně jako ostatní lidé věnují i běžci nejvíce času svým partnerům a rodině. Následují koníčky a sport, jimž věnují nadstandardně až pětinu svého volného času. Na stejné úrovni jsou u nich pracovní záležitosti. To je na druhou stranu vyváženo tím, že na rodinu jim zbývá o něco méně času než ostatním Čechům, zato ale musí věnovat méně času péči o zdraví, to už dělají v rámci svého koníčku. O trochu méně času jim zbývá na přátele, překvapivě ovšem zase věnují více času zvelebování svých domovů, než je tomu u neběžců.

Foto: NN Group

Běžci jsou spokojenější se svým zdravím.

NN Group

Bez zajímavosti není ani fakt, že většina běžců sportuje několikrát do týdne a fandové tohoto sportu také více dbají na zdravé stravování a dostatečný spánek. Jsou ukáznění i v pravidelnosti preventivních lékařských prohlídek ‒ jednou ročně na ně chodí více než 70 % běžců. Nepřekvapí tedy ani fakt, že subjektivně je se svým zdravím spokojeno 80 % lidí, kteří běhají. Na zdravotní problémy si běžci téměř nestěžují, většina z nich se varuje tabáku a alkohol požívá střídmě.

Foto: NN Group

Běžci svůj volný čas člení jinak než ostatní.

NN Group

Pohyboví nadšenci běhají jednou až třikrát týdně, ale 17 % z nich vybíhá ještě častěji. Z hlediska denní doby běhají Češi nejraději v podvečer až večer, což jistě dělá radost výrobcům čelovek. Radost z českých běžců mají nakonec i samotné pojišťovny. Zatímco běžně myslí na životní pojištění zhruba 50 % lidí u nás, na finanční ochranu sebe a svých blízkých myslí hned 70 % příznivců běhu.

Foto: NN Group

Běháním to nekončí.

NN Group

Běžci, jste také více spokojeni s kvalitou svého života?
No tak určitě!
60,5 %
Spíše ano.
20,4 %
Spíše ne.
4 %
Určitě ne.
11,1 %
Nevím.
4 %
Celkem hlasovalo 1050 čtenářů.

Reklama