Hlavní obsah

Smutný konec švédské hvězdy. Takhle už jsem dlouho nebrečela, přiznává manželka ikony Detroitu

Detroit/Praha

Smlouvu s Detroitem v NHL má platnou až do roku 2020, poslední tři sezóny ale útočník Johan Franzén neodehrál za Red Wings jediný zápas. Osmatřicetiletý Švéd nemá na hokej ani pomyšlení, momentálně totiž svádí boj s následky otřesu mozku, který utrpěl před třemi a půl lety poté, co jej Kanaďan Rob Klinkhammer z Dallasu trefil nešetrně ramenem do hlavy.

Foto: Profimedia.cz

Johan Franzén v dresu Detroitu.

Článek

Deset měsíců poté se Franzén, mistr světa z roku 2006 a vítěz Stanley Cupu s Detroitem o dva roky později, pokusil o comeback, ten ale trval jen dvě utkání. Necítil se dobře, od té doby se už na brusle nikdy nepostavil. Dokonce přiznal, že během své kariéry utrpěl otřes mozku minimálně čtyřikrát.

Nyní jeho manželka Cecilia prostřednictvím svého blogu popsala, jak moc se Johan psychicky trápí a jak symptomy jeho otřesu mozku ovlivňují celou rodinu.

„Žít s manželem, který utrpěl poranění mozku, není lehké, je to jako na horské dráze. Snažím se ale, jak nejlépe umím, abychom nás dostala na lepší místo. Nejen kvůli nám dvěma, ale taky kvůli našim úžasným klukům, kteří si zaslouží to nejlepší," zmiňuje syny Eddieho-Boa narozeného v roce 2011 a o dva roky mladšího Olivera.

„Poslední měsíce byly fakt ošklivé a emocionálně extrémně náročné. Něco už se muselo stát," vysvětluje Cecilia, proč se manžel rozhodl využít služeb Marcusova institutu mozkového zdraví, který byl v Denveru otevřen v březnu letošního roku.

„S dětmi jsme minulý týden letěly Johana do Denveru navštívit. Na klinice prochází intenzivním léčebným programem, a právě uplynulý týden byl tím rodinným, takže jsem se zúčastnila řady sezení," vypráví Franzénova žena o institutu, kde se léčí s traumatickým poraněním mozku převážně váleční veteráni.

Johan Franzén v NHL:
Základní částPlay off
Zápasy602107
Góly18742
Asistence18339
Body37081

„První den po našem příjezdu byl skvělý. Jenže hned ten druhý naopak příšerný, dostali jsme se do obrovské hádky. Ty jsou ve většině vztazích asi normální, jenže když máte poranění mozku, všechno se sčítá a spory nejsou racionální. Mozek si v takových případech nedokáže dát pauzu, když je přetížený, a najednou se člověk dostane do velmi tmavého a smutného prostoru," zjistila Cecilia.

Lékařský tým pacientům pomáhá s posttraumatickými stresovými poruchami, radí jim, jak se vypořádávat s depresemi nebo jak se pomocí mediací zklidnit.

„Johan absolvoval sezení v týmu se třemi válečnými veterány a byli si velmi blízcí. Dělili se o své příběhy a situace, stejně jako já s jejich manželkami. Bylo to spojeno se spoustou slz, takhle moc jsem nebrečela už opravdu dlouho. Strašně těžký okamžik, ale zároveň nádherný," vyznává se Cecilia.

Tatínku, proč si s námi nemůžeš hrát?

Franzén o svém fyzickém a psychickém stavu naposledy veřejně mluvil v dubnu 2015, když s hráči Detroitu cestoval jako doprovod k zápasu prvního kola play off na ledě Tampy Bay. Přibližoval, jak moc náročné je vysvětlovat svým synům, čím si prochází.

„Vidět to zklamání v jejich očích, když se mě ptali: ´Tatínku, proč si s námi nemůžeš hrát?´ Láme mi to srdce," přiznával Franzén.

Jeho manželka nyní díky léčbě na denverské klinice věří v lepší zítřky. „Vůbec poprvé jsme plni naděje do budoucna. Od doby, co Johan začal s touto léčbou, se cítí o mnoho lépe. Nebude to jednoduché, ale Johan má plán, jak dělat pokroky a zlehka už může začít i cvičit. Naučili jsme se, jak lépe zvládat různé situace, doktoři a terapeuti tu jsou pro nás a budou nás sledovat. Jsem na svého manžela nesmírně pyšná," zakončuje Cecilia Franzénová.

Návrat jejího chotě k hokeji je ale vyloučený. Navzdory tomu, že smlouva v Detroitu, kterou podepsal v roce 2009 na jedenáct let s celkovým příjmem 43,5 miliónu dolarů, mu vyprší až na konci sezóny 2019/20. Rudá křídla ji stále drží v platnosti, mají však úlevu v platovém stropu, když je Franzén zapsán na listině dlouhodobě zraněných hráčů. I to svědčí o tom, jak si Švéda, který v klubu působil nepřetržitě od roku 2005 a spojil s ním celou svou zámořskou kariéru, v Detroitu váží...

Reklama