Hlavní obsah

Klíšťata útočí: Malý roztoč, velké trápení. Jak se mohou běžci chránit?

Klíšťata sice neskáčou ze stromů jako příslušníci speciálních sil, jak nám kdysi tvrdili ve škole, nebezpečí pro běžce ale představují i tak, a dost možná dokonce ještě větší. Ukrývat se mohou na kdejaké louce, v jakémkoli porostu, ale nevítaného parazita si můžete odnést i z vlastní zahrady s anglickým trávníkem nebo z městské čtvrti, která zrovna zelení neoplývá. Přenašeči klíšťat nemusí být jen větší savci typu psa nebo kočky, rádi se svezou třeba i na hlodavcích. Jak se nechtěnému krvesajovi a možné infekci nejlépe vyhnout?

Foto: Profimedia.cz

Malé klíště může být zdrojem velkých problémů.

Článek

Klíště obecné má běžce rádo. Jejich teplo a pot je schopné vnímat na překvapivě velké vzdálenosti. K tomu mu slouží takzvaný Hallerův orgán, jenž má na koncích svých předních končetin. Klíště pátrající po svém hostiteli pro zlepšení vnímavosti doširoka rozevírá přední pár končetin ‒ doslova vás tak očekává s otevřenou náručí. Stačí pak jen letmý dotek s travinou nebo keřem, případně transportním zvířetem a parazita už máte takříkajíc „v kožichu".

Záliba klíšťat v dobře prokrvených částech povrchu lidského těla běžcům prokrveným z tréninku také příliš nenahrává. O pár kapek krve bychom snad i bez remcání přišli, velkým vykřičníkem je ale možnost přenosu chorob, které nás mohou na dlouhou dobu vyřadit z tréninku a v extrémních případech mohou být i smrtelné (lymská borelióza, zánět mozkových blan).

Jak snížit riziko na možné minimum?

♦ Před klíšťaty nás může částečně ochránit oblečení ‒ s dlouhými rukávy a nohavicemi. Ne že by to pro roztoče byla nepřekonatelná překážka, ale jejich přisátí alespoň ztěžuje. Existuje větší pravděpodobnost, že si klíštěte na oděvu všimnete, než se mu podaří najít si na vás vhodné místo k zakousnutí.

♦ Vyplatí se také nosit oblečení co možná nejsvětlejší. Na něm si cizopasníka všimnete okamžitě a můžete se jej vhodným způsobem zbavit dříve, než z vás udělá svého hostitele.

♦ V přírodním prostředí zůstávejte nejraději na cestách, z dosahu trávy, listů, větviček a dalších, z nichž by se na vás klíště mohlo dostat.

♦ Po tréninku se vysprchujte a prohlédněte se, zda na sobě nějakého roztoče nemáte.

♦ V případě, že už najdete klíště zakousnuté, postupujte rychle. Dnes už se v žádném případě nedoporučuje klíšťata natírat krémy a podobně ani s ním divoce kroutit po směru nebo proti směru hodinových ručiček. Klíště nemá žádný vrták se závitem, jen sosák se zpětnými háčky. Nejúčinnější způsob je vhodnou pinzetou nebo speciálním přípravkem parazita z rány vytrhnout. Důležité: klíště byste měli pevně uchopit za sosák co nejblíže místa vpichu a neměli jej zmáčknout. Tímto způsobem byste si mohli choroboplodné zárodky přímo vstříknout do těla jako nějakou malou stříkačkou. Ránu dobře zdezinfikujte a místo pozorujte. Může trvat až jeden měsíc, než se projeví příznaky infekce. V případě jakýchkoli abnormalit vyhledejte lékaře.

♦ S odstraněným klíštětem zacházejte vždy jako s kontaminovaným materiálem. Nejlépe uděláte, když jej zabalíte do kousku papíru (papírový kapesník, toaletní papír...) a na vhodném místě spálíte.

♦ Používejte ochranné spreje proti klíšťatům. Nejsou sice úplně stoprocentní a jejich účinek nevydrží moc dlouho, přesto ale představují vítanou pomoc.

♦ Po návratu domů zkontrolujte i své domácí mazlíčky. Jejich srst je klíšťaty oblíbený transportní prostředek.

♦ Pokud to se svojí ochranou myslíte opravdu vážně, zauvažujte i o očkování proti klíšťové encefalitidě.

Reklama