Hlavní obsah

V obleku na závodech. Nesnadná cesta ke světovému rekordu

Karoline Skattebová se zapsala do světové knihy rekordů svým skvělým počinem na půlmaratónské trati. Není tedy rychlejší než některé Keňanky, ale zatím je alespoň nejrychlejší běžkyní světa v saku. Oděná jako manažerka zaběhla v americkém Providence Rhode Races Half Marathon světově nejrychlejší čas.

Foto: Profimedia.cz

Běh a oblek, takovou kombinaci nevídáme příliš často. (ilustrační foto)

Článek

Bílá košile, sako, kravata, kalhoty i s luxusním opaskem. Celkový vzhled manažerky poněkud narušovaly pouze barevně nepříliš sladěné zelené běžecké boty. Skattebová patří mezi velmi zkušené atletky. Například na letošním maratónu v Bostonu, který byl stižen historicky nejhorším počasím se silným větrem, masivními srážkami a nízkými teplotami, zaběhla impozantní čas 3 hodiny a 3 minuty. Spousta profesionálů přitom nebyla schopna závod vůbec dokončit.

Po náročném závodu si chtěla Karoline užít také trochu zábavy. Vyhledala v Guinnessově knize rekordů všechny záznamy k půlmaratónu a další cíl byl brzy jasný. I motivace bylo více než dost. Přítel 24leté dívky je totiž ředitelem společnosti vyrábějící obleky pro businessmany zakládající si na pohodlných materiálech. On sám byl dokonce krátce držitelem světového rekordu v půlmaratónském běhu v obleku.

Stávající ženský světový rekord na úrovni 1:42:42 se zdál pro zkušenou atletku snadno překonatelný – a s časem 1:29:14 jí skutečně nestálo nic v cestě. Zajímavostí je, že běžkyně pracuje jako konzultantka v jedné velké společnosti a sako patří k její každodenní povinné výbavě. Ačkoli je v práci neustále nucena držet předepsaný dress code, při tréninku sako nikdy nepoužila. Její rekordní běh v takovémto oděvu byl tak zároveň její premiérou.

Největším problémem při samotném rekordním pokusu byly relativně vysoké teploty. Komisaři navíc pro zápis do světové knihy rekordů trvali na tom, že běžkyně si během závodu nesmí oblek nijak upravovat. Nemůže si tak rozepnout knoflíčky na košili nebo třeba vyhrnout rukávy. Útěchou jí tak mohlo být pouze povzbuzování ostatních běžců a diváků. Mnoho z nich vyjádřilo své přesvědčení, že Karoline byla nejlépe oblečenou závodnicí na trati.

Reklama