Hlavní obsah

Hodnotící komise FIFA ocenila výš nabídku USA, Kanady a Mexika

Mezinárodní fotbalová federace FIFA pustila do středečního hlasování o pořadateli mistrovství světa v roce 2026 obě kandidatury. Lépe u hodnotící komise dopadla společná nabídka USA, Kanady a Mexika, která dostala čtyři body z pěti možných, prošlo i Maroko se známkou 2,7. Minimem pro ponechání kandidatury v hlasovacím procesu byla dvojka.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Prezident FIFA Gianni Infantino.

Článek

Hlavními přednostmi severoamerické kandidatury jsou dostatek moderních stadionů, dostupnost a výborná infrastruktura. Ve prospěch Maroka, které se o MS neúspěšně ucházelo již čtyřikrát, zase mluví očekávaná podpora zemí z Afriky a Blízkého východu.

Na středečním moskevském kongresu FIFA se naopak nebude jednat o možném rozšíření šampionátu z 32 na 48 týmů už v roce 2022 v Kataru, tento bod byl z programu stažen. Prezident FIFA Gianni Infantino nicméně uvedl, že o této možnosti bude s katarskými pořadateli dál hovořit. Podle agentury AP by bylo na rozšířený turnaj potřeba více stadionů a Katar by se musel pravděpodobně o organizaci šampionátu podělit se sousedními zeměmi.

Reklama

Související témata: