Hlavní obsah

TEST: Tílko & triko Mizuno Elite Aero Singlet & Premium Aero Tee ‒ v létě jako když najdete

René KujanSport.cz

S příchodem letních veder už na jaře jako by počítal klasický japonský výrobce. Potřebujete něco na sebe, abyste nebudili veřejné pohoršení, ale zároveň to musí být lehké jako vánek a prodyšné jako průduchy napařovací žehličky? Nejlépe aby to taky dobře vypadalo a neslo v sobě stopy nejmodernějších technologií? Pak možná vy budete dalšími nadšenými uživateli nových trikotů japonského giganta.

Foto: mizuno.com

Tílko Mizuno Elite Aero Singlet

Článek
Fotogalerie

Do velkých veder je potřeba se náležitě vyzbrojit. Zvláště pak, pokud zbrojíte na nějaké závody, na nichž vám opravdu záleží. Tam každý gram navíc může znamenat časovou ztrátu, která vám třeba nakonec nedovolí dosáhnout na svůj vysněný „personal best". Mimochodem věděli jste, že další dva gramy můžete na hmotnosti ušetřit tím, že odstřihnete ty bílé nepříjemně škrábavé lístečky?

TÍLKO

Že je tílko Elite Aero Singlet skutečně elitní, poznáte hned, jak jej vezmete do ruky. Neváží téměř nic a nenajdete na něm téměř žádné švy. Ačkoli je tílko poměrně členitě tvarováno a tvoří jej dva různé druhy látek, klasická jehla s nití přišla ke slovu jen a pouze na obšití kolem krku a dva malé pojistné švy na rozparcích zboku. Všechno ostatní je k sobě pospojováno moderními lepenými švy, které po sobě nezanechávají žádou stopu, na dotek jsou extrémně ploché a přechody mezi jednotlivými panely textilií nevídaně plynulé. Pravděpodobně mají také za následek určité úspory na hmotnosti.

Tílko tvoří zpředu červená ultrajemná a ultralehká tkanina s potiskem v zajímavém designu. Výrobce jej označuje jako Kasumi, což by měl být jarní opar nad řekou. Vzor Kasumi je známý u japonských nožů vyráběných prastarou technikou už od dob samurajských mečů. Jejich ostří bývá zdobeno plátky damaškové oceli, která vykresluje jemnou strukturu oparu. Takže opar. Pokud budete mít na sobě toto tílko, nic ‒ kromě zpackané přípravy samozřejmě ‒ vám nemůže zabránit běžet lehce jako opar. Takový ten mlžný opar nad řekou, nikoli opar jako ten bolák, co vyraší na rtech bezejmenné slečny, kterou jste v podroušeném stavu stihli oslintat po cestě domů z diskotéky.

Zadní díl je tvořen lehoučkou a prodyšnou dvouúrovňovou látkou. Zvenku dává na odiv jemný úplet, aby zevnitř vytvořila hrubší síťovinu. Kombinace přispívá k excelentnímu odvětrávání a odvodu potu. Zadní díl je hluboce vykrojený v oblasti lopatek, za krkem najdete ještě bezešvou perforaci pomocí laseru a logo „runbirda" v reflexní úpravě. Další dva docela velké reflexní prvky se nalézají po obou stranách dolní části. Laserovou perforací je upraven také malý podpažní panel.

PLUSY
lehoučký materiál
výborné odvětrávání
zpracování pomocí nejmodernějších technologií
výrazné reflexní prvky
nezvyklý japonský design
MÍNUSY
u tílka odstávající podpaží
HMOSTNOST
63 gramů (tílko; 61 bez lístečků)
83 gramů (triko; 81 bez lístečků)
CENA
pod 1000 korun (triko)
kolem 1100 korun (tílko)

Celkově je elitářské tílko velice jemné, lehké, vzdušné. Dostatek reflexních prvků je perfektní, když si jdete zaběhat v noci, kdy horka začínají aspoň trochu polevovat. Dobře sedí a ploché lepené švy jsou synonymem komfortu. Jediné, co bych tílku vytkl, je příliš mnoho materiálu v podpaží, kde se látka podivně prověšuje. Ale určitě je to moje chyba, musím ještě zapracovat na zádových svalech a pořádném kulturistickém „véčku".

TRIKO

Triko Premium Aero Tee je ze stejného těsta jako tílko. Jen je trochu méně „Elite". Vypadá to, jako by si na něm výrobce zatím jen nesměle zkoušel technologie, které následně použije u závodního tílka. Už tu najdeme jak lepené švy, tak laserově řezané dírky, ale zatím pouze v malém množství. Díly jsou k sobě upevněné tradiční technikou jehly a nitě, lepená jsou jen zakončení rukávů a spodní okraj trika. Laserová perforace je tady pouze za krkem. Mimořádně záležet si ale výrobce dal se zpracováním podpaží, které tak bravurně odvětrává. A netradiční střihové křivky najdete i na zadním díle za krkem. Bohatá reflexní výbava je zachována ‒ reflexní logo a horizontální odrazka vzadu, reflexní logo a odrazky na spodním okraji vpředu. Vše opět ze stejných materiálů jako u tílka, opět v designu oparu Kasumi.

Tyto dva kousky oblečení se díky svým materiálům, zpracování a hmotnosti mohou objevovat v šatníku závodníků, co své běhání berou opravdu vážně. Oceňovaným japonským designem určitě uchvátí i estéty a svým pohodlím vás budou vyloženě rozmazlovat. Teď už zbývá jen jedna otázka, zda se dokážete vyrovnat s cenou. Triko s krátkým rukávem je minimálně o stovku levnější než tílko.

Reklama

Související témata:
Opar