Hlavní obsah

Bývalý gólman si užívá na Floridě. Chybí mu jen české pivo a pařížský salát

Praha

Od ukončení hokejové kariéry před čtyřmi lety žije Tomáš Vokoun na Floridě a do rodného Česka se bývalý gólman dostává sporadicky. Přijíždí jen na rodinné návštěvy, ta včerejší měla ale jiný důvod. Dorazil jako host vyhlášení Zlaté hokejky, kterou sám před osmi lety získal.

Foto: Marek Burkert, Právo

Tomáš Vokoun se po konci kariéry věnuje na Floridě trénování a rodině. Do Čech se dostane jen občas, jubilejní Zlatou hokejku však nevynechal.

Článek

„Když má anketa padesáté výročí, bylo pozvání pro mě poctou. Potkal jsem tu spoustu lidí, které znám ještě z doby, kdy jsem hrál hokej a jinak se s nimi vůbec nevidím," říká Vokoun, jenž nebyl doma od Vánoc. „Nejvíc mi za oceánem chybí asi české pivo, pak i maličkosti, na nichž jsem vyrostl, jako třeba pařížský salát. Všechno má ale svoje, rodina si na Floridě už zvykla," přibližuje.

Vokoun bydlí nedaleko bývalých reprezentačních spoluhráčů Kubiny, Petra Sýkory a Dvořáka. „Udržujeme malou českou komunitu. Bavíme se o hokeji, chodíme hrát spolu tenis. I když žiju daleko, díky těmto klukům jsem vlastně pořád v Čechách," usmívá se Vokoun, jenž vychytal poslední dva na tituly na MS v letech 2005 a 2010.

Na Floridě trénuje děti

Když se v rodné zemi přece jen objeví, s ohledem na potomky je to vždy sotva na pár týdnů. „Obě dcery vyrostly v USA, pro ně to tady není až tolik atraktivní. Starší holce je ale osmnáct, příští rok půjde na univerzitu, a mladší dvanáctiletá už je taky dost samostatná, takže časem snad bude interval návštěv v Česku častější," doufá Vokoun.

V zámoří se věnuje trénování dětí na hokejové akademii. „Začal jsem od píky u těch úplně nejmenších, ale pomáhá mi hráčská minulost, abych se vžil do pocitů těch kluků," přibližuje Vokoun.

Jeho někdější spoluhráči Eliáš se Židlickým začínají působit jako asistenti českých juniorských reprezentací. „Určitě je to výborný nápad. Taky se pohybuju u mládeže, ale při rozdělané práci na Floridě bych se tady těžko zapojoval," říká a snaží se pozorně sledovat veškeré hokejové dění. „Jako bývalý hráč jsem taky velký fanoušek a díky internetu mám i přehled co se děje v Česku a těší mě, že se tu objevují velcí talenti jako třeba Nečas," míní.

Reklama