Hlavní obsah

Bude křivda konečně napravena? New York řeší desítky let starou chybu

New York

Zatímco celé Česko už dlouhou dobu řeší problémy pálící celý svět, jako je třeba plánovaný zákaz umělohmotných uchošťourů ze strany EU, problematika nelegální imigrace v Čechách, jak vypadají opravdu slušní lidé nebo jestli bychom se i několik generací od druhé světové války měli neustále vzájemně omlouvat a obviňovat, ve Spojených státech amerických řeší skutečné problémy. Vpravdě skutečné běžecké problémy!

Foto: Profimedia.cz

Most Verrazano-Narrows Bridge je neodmyslitelně spjat se startem maratonu.

Článek

Představte si, že svého času nejdelší visutý most na světě, spojující newyorské čtvrti Staten Island a Brooklyn má celou svou historii špatně psané své jméno! Verrazano-Narrows Bridge. Most, s jehož stavbou se započalo roku 1959, byl pojmenovaný podle italského objevitele Giovanniho da Verrazzana, který zmapoval převážnou část východního pobřeží USA. Jedna jediná chybka v tehdejším kontraktu ovšem znamenala vypadnutí zdvojeného Z.

Chybné jméno Verrazano-Narrows Bridge tak nese most dodnes. Ne však nadlouho. Americký zákonodárce se po mnoha desetiletích probudil k akci a vyjádřil svůj záměr dlouholetou křivdu napravit. Návrh leží na stole, teď už musí projít jen závěrečným hlasováním. A proč požívá celá událost takové vážnosti hlavně v běžeckých kruzích? Dotyčný most totiž leží na trase největšího maratónu světa New York City Marathon.

Odstupující prezident klubu New York Road Runners, který platí za největší svého druhu na světě, vtipně poznamenal, že „oprava názvu mostu nezmění nic na faktu, že představuje prudké stoupání na nejvyšší bod závodu". První kilometr závodu vychází doprostřed mostu. Oprava názvu stavební konstrukce na celkové dřině závodníků nic nezmění. Nezmění toho mnoho ani na výslovnosti jména mostu, v americké angličtině zůstane vše při starém.

A výměna dopravního značení a místopisných tabulek? Časem až se postupně opotřebují ty stávající. Jednorázová výměna veškerého značení by americké daňové poplatníky vyšla na několik miliónů dolarů. Škoda že se dopravní odbor newyorského magistrátu nepřiučil zhola nic z východoevropských praktik! Už dnes by byly všechny cedule krásně vyměněné. (A ze společných daní by mnoho stohů bankovek vysokých hodnot spokojeně odpočívalo v kapse saka nějakého dobrého kamaráda.)

Reklama