Hlavní obsah

Doktor vyčerpal své síly, aby oživil účastnici závodu

New York

Byl to den jako každý jiný. Tedy kromě toho, že internista Theodore Strange zrovna stál na startu největšího závodu svého druhu na světě ‒ maratonu v New Yorku. Počasí bylo stabilní a příznivé. Slunce svítilo, bezvětří slibovalo ty nejlepší výkony. Devětapadesátiletý lékař zatím netušil, že půjde o život.

Foto: Profimedia.cz

Pouze včasný zákrok lékaře a defibrilátor zachránili účastnici maratonu život. (ilustrační foto)

Článek

Američan Theodore Strange běžel svůj pětadvacátý newyorský maraton a měl v plánu si jej podle toho také užít. Počítal s časem zhruba 4:15 až 4:30 a první míle i díky kolegům a povzbuzování rodinných příslušníků hladce ubíhaly. Na čtrnácté míli se potkal s přítelem, který mu ‒ už podle jejich dlouholeté tradice ‒ přinesl k trati závodu občerstvení ve formě nakrájeného pomeranče. „Kdybych se nezastavil kvůli pomerančům, nevím, co by se tehdy stalo. Každá vteřina hrála svoji roli," okomentoval dramatické okamžiky běžec pro magazín Runner's World.

Chvíli poté se dal opět do běhu, když mezi nadšenými výkřiky, povzbuzováním ze strany diváků a zvuků všeobecného mumraje závodu z Velké šestky uslyšel také jeden zoufalý výkřik „Pomoc!". Zaměřil pohled směrem, odkud volání o pomoc vyšlo, a uviděl ženu stojící nad jinou běžkyní ležící bezvládně na zemi. „U nás v New Yorku se říká ‚Vidíš-li něco, řekni něco.' Mojí filozofií ale vždy bylo ‚Vidíš-li něco, udělej něco.', komentoval dále lékař s velkým L.

Ukázalo se, že ženy běžely společně a vše bylo v pořádku. Tedy až do okamžiku, kdy se jedna z nich sehnula, aby si zavázala povolenou tkaničku. Sesula se již jen bezvládně k zemi, přičemž se jí zatavilo srdce. Běžící lékař okamžitě viděl, že je něco hodně špatně. Žena byla modrá v obličeji, nedýchala a kolem pusy se jí začala vytvářet pěna.

Theodore Strange okamžitě začal s nepřímou masáží srdce. Jelikož ale oživovací pokusy nezabíraly, poslal naštěstí nedaleko stojícího policistu pro defibrilátor, přístroj, pomocí jehož silných výbojů lze nepracující srdce znovu probudit k činnosti. První, druhý, ani třetí výboj ženě nepomohl. Teprve když lékař zkusil své štěstí počtvrté, žena sebou trhla a začala dýchat. Záchranáři ji ihned naložili do sanitky a odvezli do nemocnice pro případ, že by její srdce opět přestalo pracovat. Jednalo se o 41letou ženu s bohatými běžeckými zkušenostmi, za sebou měla dokonce i triatlon Ironman. Později bylo zjištěno, že příčinou jejích problémů byla uvolněná krevní sraženina, která ucpala tepnu.

Mezitím se ale na trase závodu odehrávalo ještě jedno drama. Rodinní příslušníci čekali na svého favorita o pár kilometrů dále od místa incidentu a v živém sledování závodníků na internetu viděli, že se Theodore Strange asi půl hodiny nehnul z místa. Jejich obavy s každou minutou rostly. Lékař se po úspěšném zákroku odhodlal k pokračování v závodě, takže se se svou rodinou se přeci jen setkal. Jen jeho původně vysněný čas vzal za své. Nakonec doběhl za více než pět hodin, ale s tím nejlepším pocitem, že kromě pokoření královské distance vytrvalostních běžců zachránil další lidský život.

Reklama

Související témata: