Hlavní obsah

TEST: Dámské krosové boty Mizuno Wave Daichi 3 ‒ Nejvyšší čas přezout!

Praha

Podle zákona musíte přezout od prvního listopadu a mít přezuto do konce března, jestliže se vyskytuje souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza anebo se tyto podmínky očekávají. Nejsem žádný technik, takže jsem přijela do pneuservisu v půlce listopadu a nechala práci na druhých. Ani nevím, jakou značku moje kola mají. Nejsem ani výrobce bot, takže jsem nechala práci na druhých a v půlce listopadu přezula nové Mizuno. Ale i jako blonďatý netechnik vím, že jezdí na Michelinu. A na Šumavě, kde jsem je testovala, frčely teda parádně. Jenže pořád jsem žena, tak jsem se musela podívat těm zimním pneu trošku pod tkaničky, abych pochopila, proč jako vůbec přezouvat.

Foto: archiv autorky

Dámské krosové boty Mizuno Wave Daichi 3 ‒ Nejvyšší čas přezout!

Článek

Než se vrhnu na ty „chytré údaje z internetu", přiblížím vám, jak se v nich běželo. První den 21 km okruhem ze Srní na Modravu s převýšením 325 metrů a tempo 5:09 min/km. Chvilkami jsem si připadala, že patřím opravdu mezi srny, ale ty raněné. Běžet první delší běh po třech týdnech prázdnin, to není zadarmo. Jako funící srna jsem si to však v botách užila. Puchýře nevedu, protože vedu Mizuno, ponožky rovněž japonské.

Foto: archiv autorky

Dámské krosové boty Mizuno Wave Daichi 3 ‒ jak pejsek s kočičkou obdivovali boty.

archiv autorky

Druhý den jsem se ze srny stala parní lokomotivou, zadýchávání v tisíci metrech, mráz a 15 km, opět kopečky, opět všechen terén. Jak jinak než spokojenost. Třetí den a výběh na Březník, který byl prý lehce do kopce. Lehce rovná se krpál jako rohaté zvíře, 340 m převýšení. Tam namrzlý asfalt, zpět terén, brutální seběhy, které miluji. A nejsem jediná, Wave Daichi 3 je taky rády, mráz nemráz, kámen nekámen, prostě boží seběh.

A teď ještě k tomu technickému... Směs zimních pneu: Směs je přizpůsobena chladným teplotám a v mrazu netvrdne. Ideálně funguje při teplotách pod 7° C. Realita: Bota funguje i nad 7°, nemusíte se bát, že by vás v terénu bez kulicha a rukavic nepodržela. Podrží. A pravda je, že v mrazu byla bota stále ohebná, žádné pohorky, ale parádní odraz, přes špičku samozřejmě.

Foto: archiv autorky

Dámské krosové boty Mizuno Wave Daichi 3 ‒ boční pohled.

archiv autorky

Tvrdost zimních pneu: obsahují siliku, která zvyšuje přilnavost na sněhu a ledu. Někteří výrobci používají do směsí i přírodní oleje pro lepší odvádění vody, takovým výrobcem je prý i Michelin. Realita: Potvrzuji, souhlasím, funguje. Při běhu po namrzlé dřevěné lávce, stejně jako při seběhu po zmrzlém podkladu držely Daichi jako přibité. Zprvu jsem byla opatrná, asi jako když jedete po roce na náledí a nevíte, jak to bude reagovat. Našlapovala jsem zlehka, sotva se odrážela, ale druhý den byla důvěra zaručena a odraz zřetelnější.

Foto: archiv autorky

Dámské krosové boty Mizuno Wave Daichi 3 ‒ detail podrážky.

archiv autorky

Drážkování: Výrazný vzorek a husté prořezání dezénových bloků zajišťuje perfektní záběr na sněhu. Četné drážky navíc snadno odvádí vodu a sněhovou břečku. Realita: Záběr je perfektní, žádné prohrábnutí o půl kroku zpět. Odvod vody jsem nezkoušela, přeci jen mi připadala zima na to okusit vodu ve Vydře.

PLUSY
rychlá a perfektně tlumená bota
nebála bych se jí obout a mít o x kilogramů navíc, tahle bota snese hodně
měkoučký podklad = spokojená chodidla
Michelin Tech Soles – podešev značky Michelin poskytuje skvělý záběr a přilnavost na všech površích
ap+ je nová směs materiálu podešve a poskytuje vynikající tlumení, které vás nezradí ani po stovkách kiláčků
s XtaticRide bude váš běh v terénu pohodlnější; "X" vzorek podešve a speciální drážky zajistí lepší přilnavost a sladí tělo a terén v dokonalou harmonii. Prostě pohoda, vždyť jsem to psala
MINUSY
přemýšlela jsem, ale nevím... mohla bych uvést, že váha, ale ono se v nich běží tak hezky přirozeně
VÁHA
310 gramů
CENA
3590 korun

Co vím navíc proti netu? Wave Daichi 3 drží skvěle na kamenech, a to jak do krpálu, tak při seběhu z něj. V podrážce není místo pro šutry. Běžet v Daichi na asfaltu? Co myslíte? Já myslím, že pohoda. Žádná dřina, prostě běh. Můžete si tak naplánovat běh, kde klidně odběhnete pár kilometrů po silnici, vždyť v Michelinu mají zkušenost se silnicí, ne? A hlavně, nemusíte mít 4x4 a věřte, že s Daichi3 zdoláte cokoli.

Foto: archiv autorky

Dámské krosové boty Mizuno Wave Daichi 3 ‒ Šumava jim sluší.

archiv autorky

Reklama